• Επέτειος Γρηγορόπουλου: Δήλωση-παρέμβαση από τους δικηγόρους της οικογένειας στο enikos.gr - Τι λένε Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου

  9:05 πμ, Κυριακή 06 Δεκ 2020 9:05 πμ, Κυριακή 06 Δεκ 2020

  Tης Δήμητρας Κόκκορη

  Ήταν σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, όταν τα όνειρα και το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κόπηκαν βίαια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

  Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή συντάραξε την ελληνική κοινωνία και πυροδότησε ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα κύμα οργισμένων αντιδράσεων, που διήρκεσαν μέρες ολόκληρες, στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

  Δώδεκα χρόνια μετά, το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς εκκρεμεί η ετυμηγορία επί της αναίρεσης που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ως προς το σκέλος που αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, το ελαφρυντικό του «προτέρου συννόμου βίου».

  Ανήμερα της επετείου των 12 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι συνήγοροι της οικογένειας, Νίκος A. Κωνσταντόπουλος και Ζωή N. Κωνσταντοπούλου, σε δήλωση-παρέμβασή τους στο enikos.gr, αναφέρουν τα εξής: "Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6/12/2008, από τον Ειδικό Φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, που πυροβόλησε δύο φορές, σε ευθεία βολή, με άμεσο δόλο και από κοντινή απόσταση, με συμπαραστάτη από την αρχή μέχρι το τέλος τον επίσης Ειδικό Φρουρό Βασίλειο Σαραλιώτη, αποτελεί ιστορικό γεγονός που έχει εγγραφεί στην συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας. Δεν πλαστογραφείται και δεν υποβαθμίζεται, παρά τις οργανωμένες προσπάθειες που εξαρχής έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, από σκοτεινούς μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους, που παρεισέφρησαν ακόμη και στις δικαστικές διαδικασίες.

  Ο Αλέξανδρος ήταν το πολλοστό αθώο θύμα της αδίστακτης, δολοφονικής, αστυνομικής βίας. Η πηγαία κι αυθόρμητη αντίδραση της κοινωνίας, με πρώτους τους νέους, που βγήκαν στους δρόμους με κραυγή αγωνίας κι αγανάκτησης για τη δολοφονία, ήταν εκείνη που ματαίωσε τα σχέδια των αθέατων μηχανισμών, να συγκαλυφθεί η δολοφονία κι ο δόλος των εμπλεκομένων, όπως είχε γίνει τόσες φορές στο παρελθόν.

  Σήμερα, 12 χρόνια μετά, το αίτημα της κοινωνίας και της οικογένειας του Αλέξανδρου για Δικαιοσύνη παραμένει αναπάντητο, με τον συμπράξαντα ειδικό φρουρό Βασίλειο Σαραλιώτη να έχει αθωωθεί και τον αυτουργό-δράστη της δολοφονίας Επαμεινώνδα Κορκονέα να κυκλοφορεί ελεύθερος, με την επιβράβευση αναγνώρισης «προτέρου συννόμου βίου», που το έδωσε με σκανδαλώδη τρόπο το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, τον Ιούλιο 2019".

  "Η ατιμωρησία, η υπόθαλψη, η συγκάλυψη σε τόσες υποθέσεις δολοφονικής αστυνομικής βίας πριν την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν καθοριστικός παράγοντας, που όπλισε το χέρι του Κορκονέα κι αποθράσυνε τον ίδιο και τον συμπαραστάτη του. Κι η ατιμωρησία και η δικαστική εξυπηρέτηση Κορκονέα-Σαραλιώτη οπλίζει, χωρίς αμφιβολία, το χέρι των επόμενων δραστών κι αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο.

  Η αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της σκανδαλώδους αποφάσεως του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας εκδικάσθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η απόφαση εκκρεμεί. Ως συνήγοροι της οικογένειας, εκφράσαμε την ανησυχία μας και για την διαμαρτυρία μας για την εκ μέρους του Δικαστηρίου υποβάθμιση της κορυφαίας Εισαγγελικής πράξης, αλλά και για την απαγόρευση στους συνηγόρους της οικογένειας να αγορεύσουν επί της αναιρέσεως. Η εμπειρία μας στα δέκα χρόνια που υπερασπιζόμαστε τον Αλέξανδρο κι εκπροσωπούμε την οικογένειά του, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.

  Υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του Αλέξανδρου και το δικαίωμά του στη ζωή. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού, κάθε επόμενου Αλέξανδρου, να ζήσει, να μεγαλώσει, να δημιουργήσει, να χαρεί. Να μην κόψει το νήμα της ζωής του η σφαίρα κανενός επόμενου Κορκονέα, αποθρασυμένου από τις δικαστικές αποφάσεις που επιβραβεύουν δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς. Είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης να αποκαταστήσει το δίκαιο. Είναι ευθύνη της κοινωνίας να βρίσκεται σε εγρήγορση και να απαιτήσει δικαίωση" σημειώνουν στη δήλωσή τους ο Νίκος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα