• Μέχρι τέλος Μαΐου η εισήγηση για τις νέες Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

  8:27 πμ, Πέμπτη 22 Απρ 2021 8:27 πμ, Πέμπτη 22 Απρ 2021

  Του Χρήστου Μαζανίτη

  Παρότι έχουν εκφραστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αμφιβολίες και ανησυχίες για τον χρονικό ορίζοντα λήψης των οριστικών αποφάσεων ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr έχει δοθεί εντολή ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να έχει ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την ναυπήγηση 4ων φρεγατών, για την άμεση ένταξη 2 πλοίων ενδιάμεσης λύσης και την αναβάθμιση των 4ων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ.

  Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν πρόκειται να δώσει ένα χαρτί με την τελική πρόταση που θεωρείται ως η πιθανώς καλύτερη αλλά μία λίστα η οποία θα περιλαμβάνει την συνολική αξιολόγηση των προτάσεων, με τα υπέρ και τα κατά, από την οποία προφανώς και προκύπτει και η ιεραρχία των αξιολογήσεων βάσει των στάνταρ που έχει θέσει η ηγεσία για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών.

  Ωστόσο, επειδή το θέμα δεν είναι αμιγώς στρατιωτικό αλλά και πολιτικό, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει σε δεύτερο χρόνο την ευθύνη της τελικής πρότασης, η οποία θα βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Η στρατηγική συνεργασία, η διπλωματία, το ύψος των οικονομικών αντικρισμάτων που θα έχει η χώρα και δη η εγχώρια βιομηχανία από τον βαθμό εμπλοκής στην ναυπήγησή τους, τα ναυπηγεία, οι οικονομίες κλίμακος για μελλοντικές προμήθειες, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που κάθε άλλο παρά αμελητέοι ή ήσσονος σημασίας είναι.

  Αυτό που σε κάθε περίπτωση εξετάζεται είναι η αγορά του αιώνα για το Πολεμικό Ναυτικό σε καμία περίπτωση να μην είναι «μια κι έξω» αλλά να συνδέεται με ένα πρόγραμμα διαρκούς ροής κι ενίσχυσης με ταυτόχρονα ανταλλάγματα για την ελληνική οικονομία, προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της εγχώριας ανάπτυξης.

  Σε ότι αφορά τις προτάσεις, όπως έχουμε εκτενώς αναφερθεί στο enikos.gr, οι προτάσεις όλες έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, ωστόσο καμιά δεν μπορεί να απορριφθεί εύκολα, αφού η κάθε μία προσδίδει και από κάτι διαφορετικό, δημιουργώντας εν τέλει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο.

  Αν και οι περισσότεροι από τους διεκδικητές του προγράμματος έχουν ήδη καταθέσει τους φακέλους με τις προτάσεις τους, μένει να δούμε την τελική πρόταση των ΗΠΑ, οι οποίες φέρονται να εισηγούνται τις MMSC με εντελώς διαφορετική διαμόρφωση απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά και το μεγάλο ερώτημα να είναι ποια πλοία θα προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα