• Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» με την Μεντή να «κεντά» έρχονται διαδικτυακά από το θέατρο «Χώρα»

  1:21 μμ, Τρίτη 19 Ιάν 2021 1:21 μμ, Τρίτη 19 Ιάν 2021

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Μια από τις πιο ζηλευτές παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» που ανέβασε με οίστρο στο θέατρο Χώρα ο Πέτρος Ζούλιας υπογράφοντας τη σύνθεση κειμένων και τη σκηνοθεσία, «επιστρέφει» μέσω on live streaming στις 23 και 24 Ιανουαρίου-στις 15.00 και στις 21.00- για να την απολαύσουν όσοι δεν είχαν προλάβει αλλά και για να την ξαναδούμε όσοι είχαμε εντυπωσιαστεί απ’ αυτήν. Αξίζει να σημειώσω πως η έξοχη παράσταση παίχτηκε δύο χρονιές στο χώρο κερδίζοντας κοινό και ειδήμονες με τη σπουδαία Νένα Μεντή, τις εξαιρετικές Έρση Μαλικένζου,Ευγενία Δημοτροπούλου και τις καίριες Χριστιάννα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη και Έφη Σακελλαρίου να ζωντανεύουν με ανεπανάληπτο τρόπο τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα!

  Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.

  Με προεξάρχουσα γυναίκα-ηρωίδα τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας, στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.

  Οι μελωδίες και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα, η χαρά της γέννας συναντά με το πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία διασταυρώνονται τη θρησκοληψία και την προκατάληψη.

  Πλούσιο το υλικό των υπέροχων διηγημάτων του συγγραφέα ζωντανεύει μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας δύσκολης ζωής. Μια δύσκολη εποχή που ακουμπά σε πολλά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας... «Σα να ΄χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου», όπως λέει ο Παπαδιαμάντης.

  Η πολυσχιδής προσωπικότητα της Φραγκογιαννούς γίνεται το όχημα για να ταξιδέψει κανείς μέσα στο πέλαγο της παπαδιαμαντικής αφήγησης. Στο τιμόνι καπετάνιος, για το θεατρικό ταξίδι στέκει η «γραία» γυναίκα που φτάνει να σκοτώσει για να χαρίσει ζωή και γίνεται δολοφόνος για να ακουμπήσει την αγιοσύνη και την αγνότητα του Θεού, θύτης και θύμα στη διαχρονική ανθρώπινη περιπέτεια.

  Ταυτότητα Παράστασης:

  Κείμενο- σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

  Σκηνικά – Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

  Φώτα: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

  Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός

  Φωτογραφίες:Μαριλένα Αναστασιάδου

  Πρωταγωνιστούν:

  Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου, Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάννα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου.

  Παραγωγή: Χώρα ΑΕΒΕ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα