• Πετρόπουλος: Οι εισφορές είναι πάνω στο καθαρό εισόδημα

  1:26 πμ, Σαββατο 18 Φεβ 2017 1:26 πμ, Σαββατο 18 Φεβ 2017

  Οι εισφορές είναι πάνω στο καθαρό εισόδημα ανέφερε, μιλώντας για τον ΕΦΚΑ και το νέο ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

  Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Ηράκλειο, ο υφυπουργός Εργασίας είπε πως πρέπει όλοι να καταβάλουν εισφορές. Επίσης, είπε ότι για το 80% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ οι εισφορές είναι μικρότερες σε σχέση με την περυσινή χρονιά και μόνο το 20% θα καταβάλλει υψηλότερες.

  Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «οι εισφορές είναι πάνω στο καθαρό εισόδημα και όχι σε κάποιο που λογίζεται ως καθαρό η λογίζεται ως εισόδημα, ενώ δεν υπάρχει».

  Επεσήμανε ακόμη ότι, κάτι τέτοιο συνέβαινε με τις διάφορες ασφαλιστικές κατηγορίες που υπήρχαν πριν «και για αυτό οδηγηθήκαμε σε 350.000 ανασφάλιστους στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, που καλούταν να πληρώσουν στην βάση τεκμαρτών εισοδημάτων που δεν υπήρχαν».

  Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, είναι μια ρύθμιση που "συνδυάζει στην πραγματική οικονομική δυνατότητα των εισφερόντων και δεν δημιουργεί αυτό το φαινόμενο της υπέρογκης επιβάρυνσης, όταν αυτή γίνεται όχι με βάση τα καθαρά έσοδα, αλλά με βάση εισοδήματα που είναι ανύπαρκτα".

  Ο υφυπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των επιλογών στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι μπαίνουν τα πράγματα σε μία βάση δίκαιης αντιμετώπισης. Ακόμη, τόνισε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στο να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή, ώστε να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο σύστημα.

  Επίσης ο Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχουν πλευρές, που πάντα πρέπει να βλέπουμε και να διορθώνουμε».

  Η γραμματέας του υπουργείου Στέλλα Δρακά, ανέφερε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν διαφοροποιεί τις εισφορές, απλά διαφοροποιεί το πλαίσιο, γιατί μέχρι πρότινος οι εισφορές υπολογιζόταν με βάση τα τεκμαρτά, ενώ τώρα υπολογίζονται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα.

  Ακόμη είπε ότι, το 80% των ασφαλισμένων στο ΟΑΕΕ και το 90% στον ΟΓΑ, θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές.

  Νωρίτερα, ένταση είχε επικρατήσει έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ Ηρακλείου, τα οποία με πανό που έγραφαν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση» και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και της πολιτικής της κυβέρνησης, επιχείρησαν και κατάφεραν να μπουν στο Επιμελητήριο για να διαμαρτυρηθούν, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησαν.

  Πηγή:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα