• Κορονοϊός: Η ανάλυση για τα κρούσματα της Κυριακής (28/2/2021) - Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες

  7:10 πμ, Δευτέρα 01 Μάρ 2021 7:10 πμ, Δευτέρα 01 Μάρ 2021

  Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

  Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Κυριακής ανέρχεται στα 1.269 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=1287) μετά την απαιτούμενη επαναπαραμετροποίηση στη βάση της δυναμικής της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 26.330, και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,8%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 40.000 την ημέρα (όπως και πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες) ή και ακόμα μεγαλύτερος (όπως και την Κυριακή), συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Γενικά όμως θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

  Ο αριθμός θανάτων (36) είναι αυξημένος σε σχέση με το Σάββατο (29), και όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κάτω από τους 20 (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχει ήδη ξεκινήσει, αντίθετα έχει ξεκινήσει η αυξητική πορεία η οποία έχει επίσης προβλεφθεί.

  Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με το Σάββατο (391 από 379). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση φαίνεται να ακολουθεί την πορεία που διαφαίνονταν και από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

  Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

  Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

  Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3. Η ανάλυσή μας έχει επικαιροποιηθεί με βάση την απόφαση εφαρμογής αυστηρού lockdown από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου. Στις 11 Ιανουαρίου λάβαμε υπόψη το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, λιανικού εμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 18/1, ενώ επιπλέον, έχει ληφθεί υπόψη το άνοιγμα τις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις κίτρινες περιοχές. Στις κόκκινες περιοχές, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου έχει γίνει άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων (και συνεχίζεται το καθεστώς τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια), στις οποίες επίσης, η λειτουργία του λιανεμπορίου θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο click away, και η λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. 'Εχουν ληφθεί υπόψιν τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου) για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα και Χαλκιδική και που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ενώ επιπλέον για την Αθήνα και στο βαθμό που αυτή επηρεάζει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, το αυστηρό lock down που ανακοινώθηκε, με εφαρμογή από την Πέμπτη 11/2 έως και τις 28/2.

  Όπως φαίνεται από το διάγραμμα, από τις 8 Ιανουαρίου έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου η οποία οφείλεται στη μείωση της περιστολής που σημειώθηκε στις γιορτές. Από τις 11 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου προβλεπόταν μια μείωση κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown και η οποία όντως παρατηρήθηκε. Εντούτοις, όπως είχαμε προβλέψει, από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα διαφαίνεται αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων. Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια σταθεροποίηση ή και ελαφρά μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Παρ’ολ’αυτά, μετά από τις 17/2 σημειώνεται μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αναμένουμε να καμφθεί τις επόμενες 1-2 ημέρες, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγουμένη εβδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

  Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

  Το ίδιο σενάριο μέτρων, έχει ληφθεί υπόψη στα αποτελέσματα του μοντέλου που παρουσιάζονται σε επιμέρους περιοχές της επικράτειας.

  Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται καθοδική πορεία στη Θεσσαλονίκη με 136 κρούσματα (201 κρούσματα το Σάββατο) όπως και στην Αττική με 591 κρούσματα (815 το Σάββατο), της οποίας η τάση της καμπύλης φαίνεται να βρίσκεται σε ένα τοπικό μέγιστο. Συνεπώς, η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Αττική αναμένουμε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες. Επίσης τονίζουμε ξανά την ανάγκη να γίνεται γνωστός από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιούνται ανά περιφερειακή ενότητα (ή τουλάχιστον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη). Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 47 % των κρουσμάτων, αλλά πλέον, εμφανίζει λίγο περισσότερα από τα τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε να εφιστούμε την προσοχή μας στην Αττική (Σχήμα 4), για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου. Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι η πτώση δεν είναι η αναμενόμενη αρχικά με βάση το σκληρό lockdown που εφαρμόσθηκε (η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι υψηλότερη από αυτή που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα. Δυστυχώς, η μη γνώση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και η ημερομηνία που ελήφθησαν τα δείγματα, δυσχεραίνει πολύ την εκτίμηση της πορείας της επιδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική. Η πιο σαφής εικόνα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, θα επέτρεπε και την καλύτερη κατανόηση του βαθμού εφαρμογής του lockdown, και κατά πόσο και με ποιο τρόπο αυτό θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί.

  Η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη (Σχήμα 5), ακολουθεί την ήπια αύξηση που αναμέναμε αυτή την εβδομάδα. Συνεπώς, παρ’όλο που η κατάσταση ήταν καλή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει η αναμενόμενη (ήπια όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα) ανοδική τάση με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ισχύουν (άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου, των οικονομικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις 18 Ιανουαρίου (και που πλέον λειτουργούν με click-away) και το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (πλέον μόνο τα γυμνάσια) από την 1η Φεβρουαρίου), οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παρόλο που η αυξητική τάση είναι ακόμα συγκρατημένη, οι αβεβαιότητες που εισάγει η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς της βρετανικής και (κυρίως) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων προληπτικά και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους.

  Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

  Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

  Όσον αφορά τη Θεσσαλία, ανοδική σε σχέση με το Σάββατο (35 κρούσματα) είναι η πορεία της καμπύλης διασποράς του ιού στη Λάρισα με 60 κρούσματα (Σχήμα 6), η οποία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως κόκκινη περιοχή.Στην Καρδίτσα έχουμε πτώση με 4 κρούσματα (Σχήμα 8) όπως και στη Μαγνησία με 16 κρούσματα (Σχήμα 7) η καμπύλη είναι καθοδική, όπως και στα Τρίκαλα με 2 κρούσματα (Σχήμα 9).

  Σχήμα 6. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

  Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

  Σχήμα 8. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

  Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

  Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται πτώση σε σχέση με το Σάββατο με 44 κρούσματα (Σχήμα 10). Η συνολικά έντονα αυξητική πορεία, δεν έχει αρχίσει να αναχαιτίζεται ικανοποιητικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου και η περιφερειακή ενότητα δεν μπορεί να βγει από τον χαρακτηρισμό ως «κόκκινη» περιοχή μέχρι τις 15 Μαρτίου. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν στην εφαρμογή των μέτρων για να επιτευχθεί η επιθυμητή καθοδική πορεία στην εξέλιξη των κρουσμάτων. Καθοδική εμφανίζεται η κατάσταση στη Λακωνία με 0 κρούσματα, με τη συνολική τάση πλέον να είναι σταθεροποιημένη, μετά από μια περίοδο έντονης πτώσης (Σχήμα 12). Αύξηση παρουσιάστηκε στην Αργολίδα με 23 κρούσματα (Σχήμα 14) όπου και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων. Όμοια στην Αρκαδία όπου εντοπίσθηκαν 9 κρούσματα (Σχήμα 11) η καμπύλη κινείται ανοδικά. Η Αρκαδία η οποία είχε περάσει στις κόκκινες περιοχές εδώ και 2 εβδομάδες εμφάνιζε πολύ έντονα ανοδική τάση, η οποία πιστεύουμε ότι έχει καμφθεί, αλλά για να συνεχισθεί αυτό χρειάζεται προσοχή και συνιστούμε λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του SARS-CoV-2 στον τοπικό πληθυσμό. Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, καθοδική σε σχέση με το Σάββατο εμφανίζεται η κατάσταση στη Μεσσηνία με 6 κρούσματα και την Κυριακή (Σχήμα 13). Υπάρχει ανάγκη αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης στην Πελοπόννησο (και ιδιαίτερα στην Αχαΐα) με σκοπό την διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης.

  Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

  Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

  Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

  Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Μεσσηνία

  Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

  Στην Αιτωλοακαρνανία (Σχήμα 15) με 32 κρούσματα παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το Σάββατο (18 κρούσματα) (Σχήμα 15). Στην Εύβοια, με 18 κρούσματα, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το Σάββατο (Σχήμα 16), όπως έχουμε προβλέψει λαμβάνοντας υπόψη και τις διακυμάνσεις. Λόγω αυτών των διακυμάνσεων, η Εύβοια προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Καθοδική τάση είχαμε στη Βοιωτία με 4 κρούσματα (Σχήμα 17), στην οποία επίσης είχε διαμορφωθεί έντονα ανοδική τάση από την προηγούμενη εβδομάδα. Η εξέλιξη της πανδημίας στη Βοιωτία ακολουθεί διακυμάνσεις που χρειάζονται προσοχή. Η περιοχή είναι κόκκινη και προβλέπεται να παραμείνει έτσι το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου. Ανοδική είναι η πορεία της πανδημίας και στη Φθιώτιδα με 55 κρούσματα (Σχήμα 18), η οποία έχει ήδη περάσει στις κόκκινες περιοχές, της οποίας η ανοδική τάση αναμένεται να αρχίσει να κάμπτεται στις επόμενες 3-4 μέρες.

  Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

  Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

  Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

  Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

  Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

  Ελαφρώς καθοδική σε σχέση με το Σάββατο ήταν η πορεία και στα Ιωάννινα με 14 κρούσματα (Σχήμα 19), και φαίνεται να τείνει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη καμπύλη, παραμένοντας στο όριο της κόκκινης περιοχής.

  Όσον αφορά τις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, καθοδική εμφανίζεται η κατάσταση στην Ημαθία με 9 κρούσματα (Σχήμα 20), στην Χαλκιδική με 10 κρούσματα (Σχήμα 31), στα Γρεβενά με 2 κρούσματα (Σχήμα 28), στην Κοζάνη με 12 κρούσματα (Σχήμα 22), στο Κιλκίς με 2 κρούσματα (Σχήμα 25) και στην Καβάλα με 5 κρούσματα (Σχήμα 26). Αντίθετα ανοδική είναι η πορεία της πανδημίας στην Καστοριά με 8 κρούσματα (Σχήμα 30), στην Πιερία με 9 κρούσματα (Σχήμα 22), στις Σέρρες με 15 κρούσματα (Σχήμα 29) και στην Πέλλα με 6 κρούσματα (Σχήμα 21). Σταθερή είναι η κατάσταση στη Φλώρινα με 0 κρούσματα (Σχήμα 23). Παρά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων η Χαλκιδική προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» και μετά το τέλος του μήνα. Εντούτοις και άλλες περιοχές πλέον είτε έχουν ξανά πορεία που τείνει να χαρακτηριστεί κόκκινη εάν δεν αναχαιτιστεί (Κοζάνη, Καβάλα), είτε βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες κοντά στο όριο (Ημαθία, Πιερία, Γρεβενά).

  Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

  Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

  Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

  Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

  Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

  Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

  Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

  Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

  Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

  Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

  Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

  Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

  Όσον αφορά τη Θράκη, στη Ροδόπη υπάρχει ανοδική τάση καθώς εντοπίστηκε 1 κρούσμα (Σχήμα 32). Όμοια ανοδική είναι η κατάσταση στην Ξάνθη με 4 κρούσματα (Σχήμα 33) αν και συνολικά δε διαφαίνεται αποσταθεροποίηση της τροχιάς αποκλιμάκωσης των προηγουμένων ημερών. Στον Έβρο με 12 κρούσματα (Σχήμα 34), έχουμε αύξηση, η οποία ελπίζουμε να μη συνεχιστεί ώστε να μην περάσει η περιφερειακή ενότητα στο κόκκινο.

  Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

  Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

  Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

  Στη Λέσβο, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα (Σχήμα 35) και η συνολική πορεία των τελευταίων ημερών υποδεικνύει σταθεροποιητική τάση. Στην Κέρκυρα με 4 κρούσματα (Σχήμα 36) παρατηρείται μείωση σε σχέση με το Σάββατο, αλλά η πορεία της πανδημίας ακολουθεί αυξητική τροχιά. Στα Χανιά με 3 κρούσματα (Σχήμα 38) έχουμε μείωση σε σχέση με το Σάββατο αλλά συνεχίζεται η ανοδική τάση, όπως και στο Ηράκλειο, όπου, παρόλο που εντοπίστηκαν 29 κρούσματα, παρατηρείται καθοδική τάση σε σχέση με το Σάββατο (Σχήμα 37). Μείωση κρουσμάτων παρατηρείται και στο Ρέθυμνο με 10 κρούσματα (Σχήμα 39) το οποίο συνεχίζει να παραμένει στην κόκκινη περιοχή και αναμένουμε να συνεχιστεί αυτό μέχρι την και την 1η εβδομάδα του Μαρτίου. Στη Χίο με 6 κρούσματα (Σχήμα 40), παρά την σταθερότητα σε σχέση με το Σάββατο, η συνολική πορεία της πανδημίας παρέμεινε ανοδική και πλέον περνάει στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ στη Θάσο, όπου εντοπίστηκε 1 κρούσμα (Σχήμα 41), η συνολική τάση είναι καθοδική με διακυμάνσεις.

  Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

  Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

  Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

  Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

  Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

  Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

  Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

  Συμπεράσματα:

  Η αύξηση που παρατηρείται πλέον στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, ενώ και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει ανησυχητικός, ιδιαίτερα για την Αττική. Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο δείκτη θετικότητας. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας αυξήθηκε στο 4,1% (η ημερήσια τιμή είναι 4,8%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,29 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Παρατηρείται δηλαδή εδώ και λίγες ημέρες μια σταθεροποίηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στη χώρα.

  Mε βάση τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, καλώς εφαρμόσθηκαν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου, τα οποία ίσως χρειαστούν επιπλέον αναθεώρηση, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατήσει, ενώ επίσης καλώς εφαρμόσθηκε το lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, το οποίο προτείνεται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 14 Μαρτίου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα αυτά δεν φαίνονται να είναι ικανά να αναχαιτίσουν προσωρινά την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων, τόσο για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα.

  Παρά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας που εφαρμόσθηκαν από τα τέλη Οκτωβρίου, η πορεία της τελευταίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο. Πλέον προβληματίζουν πέρα από την Αττική, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Θάσος, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Φθιώτιδα, η Λάρισα, τα Γρεβενά, η Χίος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιδημιολογική παρατήρηση στα Ιωάννινα και την Ημαθία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η Θεσσαλονίκη, στην οποία ενώ οι προβλέψεις με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι απαισιόδοξες, ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και αντίστοιχης αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

  Συνολικά, τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να διπλασιαστούν τουλάχιστον και να δίνεται έμφαση στοχευμένα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η δυναμική της διασποράς φαίνεται να είναι ανησυχητική για 1-2 ημέρες ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης βάζοντάς τους σε καραντίνα.

  Λόγω της ανησυχίας που εγείρει η παρουσία στην κοινότητα των μεταλλαγμένων στελέχους του SARS-CoV-2 (κυρίως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη) και προκειμένου να περιορίσουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά τους, προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα πριν συζητηθεί το περαιτέρω άνοιγμα εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων:

  - εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για την τηλεργασία (όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά τουλάχιστον 50%) ή ακόμη και αύξηση του ελάχιστου ορίου τηλεργασίας στο 70% όπου αυτό είναι δυνατόν τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς – είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα πολύ μεγαλύτερος έλεγχος της εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ από όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

  - αύξηση του αριθμού των δοκιμών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των δοκιμών RT-PCR όσο και των ταχέων δοκιμών που βασίζονται σε αντιγόνα) σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και γενικά σε χώρους εργασίας με μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού λόγω της φύσης της παραγωγικής διαδικασίας.

  - αύξηση του αριθμού των δοκιμών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των δοκιμών RT-PCR όσο και των ταχέων δοκιμών που βασίζονται σε αντιγόνα) σε ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο για το διδακτικό προσωπικό όσο και για τους μαθητές (ειδικά αυτά του λυκείου για όσα λύκεια έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν)

  - χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα (συσκευές απολύμανσης και φιλτραρίσματος αέρα) σε σχολικές αίθουσες με πάνω από 17 μαθητές, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια και δημόσιους κλειστούς χώρους. Αυτό θα συντελέσει σε μείωση κατά 20-25% του συνολικού ρυθμού μετάδοσης (καθώς η αερομεταφερόμενη μετάδοση αντιπροσωπεύει το 25-30% του συνόλου).

  - αύξηση του αριθμού της γενετικής αλληλούχισης στα δείγματα που λαμβάνονται από τα ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να μας επιτρέψουν να εκτιμήσουμε την πραγματική εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα.

  - Να γίνει αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, για να χρησιμοποιηθεί ως ενεργός έλεγχος της δυναμικής της πανδημίας και να δημιουργηθεί τεχνητή ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

  Η επιτυχής διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου τους επόμενους δύο μήνες είναι κρίσιμη όχι μόνο για την προστασία της υγείας του πληθυσμού της χώρας αλλά και για την επιτυχημένη λειτουργία του τουρισμού. Καθώς τα τουριστικά πακέτα για τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της χώρας κλείνονται ως επί το πλείστον το Μάρτιο, θα είναι καθοριστικό να έχουμε αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί επιτυχημένα την υγειονομική κρίση και ότι είναι ένας τουριστικός προορισμός υγειονομικά ασφαλής. Για να συνδυάσουμε την καλή υγειονομική διαχείριση με την προάσπιση της οικονομικής δραστηριότητας και της ομαλής κοινωνικής λειτουργίας θα πρέπει να προετοιμάζουμε τις υποδομές μας με τις μεθόδους που προτείνονται παραπάνω ώστε να μειώνουμε ενεργά την πιθανότητα έκθεσης του πληθυσμού σε μεγάλο ιικό φορτίο. Με δεδομένη την παρουσία των πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα, αυτή η απαίτηση γίνεται ακόμη πιο πιεστική.

  Αν θέλουμε να συνδυάσουμε τη χρηστή διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου από την COVID-19 με την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι κρίσιμο να προετοιμάζουμε κατάλληλα τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε επίπεδα υποδομής ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με αυξημένη ασφάλεια και να μην στηριζόμαστε μόνο στα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων. Ο περιορισμός δραστηριοτήτων και το lockdown είναι τα τελικά μέτρα που παίρνουμε όταν πρέπει να περιορίσουμε την επέκταση της διασποράς του SARS-CoV-2 δραστικά, δεν μπορεί να είναι τα πρώτα μέτρα που παίρνουμε.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα