• Κορονοϊός: Η ανάλυση για τα κρούσματα της Παρασκευής (4/12/2020) - Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες

  10:35 μμ, Παρασκευή 04 Δεκ 2020 10:35 μμ, Παρασκευή 04 Δεκ 2020

  Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

  Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

  Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρουσιάστηκε μείωση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με τα αποτελέσματα να είναι πιο κοντά στις προβλέψεις που υπάγονταν από την πτωτική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα (27263) ήταν λίγο χαμηλότερος από τον χθεσινό, αλλά ακόμα και με τον μικρότερο αριθμό των τεστ, ο επίσης κατά τι χαμηλότερος δείκτης θετικότητας (6.1% σε σχέση με 6.3% χθες), συντελεί στο να διατηρήσουμε τη συγκρατημένα αισιόδοξη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

  Σήμερα ο αριθμός των θανάτων (98) παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι μέχρι και πριν 2 εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, λόγω της πλημμελούς εφαρμογής του lockdown τις πρώτες 15 ημέρες της εφαρμογής του και από τη συνέχιση της λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων και την γενικότερα αυξημένη κοινωνική κινητικότητα των γονέων που συνάδει με τη συνοδεία των νεαρών παιδιών από και προς το σχολείο σε συνδυασμό με την χαμηλή εφαρμογή της τηλεργασίας, η οποία αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τους εργαζόμενους ενήλικες. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του. O ρυθμός αύξησης των θανάτων έχει αρχίσει να κάμπτεται (Σχήμα 2), γεγονός που συνάδει και με τις προβλέψεις του μοντέλου. H ασταθής πορεία της επιδημικής καμπύλης και η πιθανή ανάσχεση της πτωτικής της πορείας στο σύνολο της χώρας πιθανότατα οφείλεται στην κακή πορεία σε επιμέρους περιοχές, όπως η Ημαθία (79 κρούσματα σήμερα), η Πέλλα (57 κρούσματα σήμερα), η Ξάνθη (49 κρούσματα σήμερα), και η Μαγνησία (51 κρούσματα σήμερα).

  Ένα ακόμα ευχάριστο νέο σήμερα είναι η μικρή μείωση του αριθμού των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ) από 622 σε 612. Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση φαίνεται να ακολουθεί την πορεία που διαφαίνονταν και από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE. Η πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ) για τις επόμενες ημέρες πανελλαδικά παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

  Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

  Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

  Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία αυτών στην περίπτωση ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3.

  Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

  Σήμερα, στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, οι πτωτικές τάσεις στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβεβαιώνονται στη Θεσσαλονίκη με 367 κρούσματα σήμερα (Σχήμα 5) και στη Λάρισα με 66 κρούσματα σήμερα (Σχήμα 6). Στην Αθήνα, η κατάσταση παρέμεινε και σήμερα στάσιμη, και η πολύ μικρή μείωση δεν είναι ικανή να αλλάξει την κλίση της πορείας στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών του ρυθμού μεταβολής των κρουσμάτων (Σχήμα 4). Στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας όπως η Ημαθία με 79 κρούσματα σήμερα (Σχήμα 9), η Πέλλα με 57 κρούσματα σήμερα (Σχήμα 10), η Καβάλα με 32 κρούσματα σήμερα (Σχήμα 11) και η Ξάνθη με 49 κρούσματα σήμερα (Σχήμα 12), οι αριθμοί παραμένουν ανησυχητικοί. Στις περιοχές τις κεντρικής Ελλάδας, οι μεταβολές ήταν περιορισμένες, όπως αυτές καταγράφονται στην Αιτωλοακαρνανία με 20 κρούσματα (Σχήμα 8), και στην Αχαΐα με 13 κρούσματα (Σχήμα 7).

  Τα σημερινά μηνύματα από την Αττική δεν είναι αισιόδοξα, και παρατηρείται συνολικά μια στασιμότητα εξέλιξη της καμπύλης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να εξεταστούν πιο αναλυτικά τα δεδομένα ανά δήμο, και όπου παρατηρείται έντονο επιδημιολογικό φορτίο να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Καθώς δεν έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκε στην Αττική σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στις επόμενες ημέρες, έχοντας μια συνολικότερη μορφή της καμπύλης εξέλιξης της πανδημίας, τόσο σε Πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Θα ήταν χρήσιμο να γίνεται γνωστός ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται ανά δήμο, με σκοπό την καλύτερη αποτύπωση της εικόνας που καταγράφεται (συνδυασμός αριθμού κρουσμάτων και θετικότητας). Για την ώρα, συνιστούμε προσοχή στην εξέλιξη των δεικτών της πανδημίας στην Αττική ώστε να δούμε αν για κάποιο λόγο υπήρξε ασυνήθιστη διασπορά στον πληθυσμό 14 ημέρες νωρίτερα που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πτωτική τάση των προηγουμένων ημερών.

  Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

  Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

  Σχήμα 6. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

  Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

  Σχήμα 8. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

  Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

  Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

  Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

  Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ξάνθη

  Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αρχή αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ), δείχνει μια ελαφρά επιβράδυνση στην πτωτική πορεία όπως φαίνεται και από τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, η πορεία της είναι διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ενώ πλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει ανάσχεση της πτωτικής πορείας συνολικά, η έκταση της οποίας θα επαναξιολογείται καθημερινά.

  Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας είναι 7% (η ημερήσια τιμή σήμερα είναι 6,1%) ενώ η αντίστοιχη τιμή του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0,94 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα), αν και τις τελευταίες 2 ημέρες παρέμεινε ελάχιστα πάνω από τη μονάδα (περίπου στο 1,03). Αναλυτικές πληροφορίες για τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται ανά περιοχή/πόλη, θα μας βοηθούσε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της πορείας στις επιμέρους περιοχές. Μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων που διαφορετικά σενάρια ανοίγματος της οικονομίας και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μπορούν να έχουν στον υγειονομικό κίνδυνο από την Covid-19 θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως τα σημερινά δεδομένα και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων πριν τις 21 Δεκεμβρίου θα είναι πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου στη βάση των μέχρι σήμερα παρατηρούμενων τάσεων εξέλιξης των σχετικών υγειονομικών δεικτών χρησιμοποιώντας την υπολογιστική πλατφόρμα CORE. Ακόμη προτιμότερο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα ήταν να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα και η εκ του συνεγγυς εκπαιδευτική δραστηριότητα στα σχόλια μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων (μετά τα Φώτα).

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα