• Κεχριές: Μάχη με τον χρόνο για να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά - Αισιοδοξία από την πτώση των ανέμων

  7:49 πμ, Παρασκευή 24 Ιουλ 2020 7:49 πμ, Παρασκευή 24 Ιουλ 2020

  Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη ημέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, στις Κεχριές Κορινθίας.

  Από το βράδυ της Πέμπτης οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κόπασαν, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για την έκβαση της επιχείρησης κατάσβεσης. Αυτή την ώρα, συνεχίζουν να καίνε διάσπαρτες εστίες, τις οποίες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο οι πυροσβέστες.

  Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού επτά ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

  Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η Ανατολική Κόρινθος.

  Την Πέμπτη στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις σε σημεία άκαυτα. Μάλιστα, εξαιτίας της φωτιάς εκκενώθηκε και ο οικισμός Ντράσσα, ο όγδοος κατά σειρά, ενώ ήδη από την Τετάρτη είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Κεχριές, Αθίκια, Αλαμάνο, Γαλατάκι, Λουτρά Ωραίας Ελένης και Άγιος Ιωάννης και Άγιος Κωνσταντίνος, αλλά και μία κατασκήνωση στην περιοχή Σοφικό για προληπτικούς λόγους.

  Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

  Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

  Δείτε βίντεο που έστειλαν χθες αναγνώστες του enikos.gr:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα