• Κουκάκι: Μήνυση για απόπειρα ανθρωποκτονίας από τραυματίες αστυνομικούς

  2:26 μμ, Τρίτη 14 Ιάν 2020 2:26 μμ, Τρίτη 14 Ιάν 2020

  Μήνυση για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο θα καταθέσουν τραυματίες αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Ματρόζου το περασμένο Σάββατο, δεχόμενοι σφοδρές επιθέσεις με τσιμεντόλιθους, οικοσυσκευές, χρώματα και χλωρίνες, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

  Επίσης, θα ζητηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παράλληλα με την Εισαγγελία για να διερευνηθεί η περίπτωση μετατροπής των πλημμεληματικών κατηγοριών σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ή βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

  Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και αστυνομικοί που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ποινική αντιμετώπιση των συλληφθέντων με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που οι εικόνες που αντικρίσαμε είναι απλά πλημμελήματα. Δεν μπορεί άλλο στην Ελλάδα η ζωή του αστυνομικού να είναι αναλώσιμη», ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας ανέφερε: «Νεκρό ήθελαν, φυσικά και ήθελαν νεκρό».

  Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα των εκκενώσεων που εξελίχθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2019, σε Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλης 3 στο Κουκάκι. Συνολικά και στα τρία κτίρια σε 65 κινητά πειστήρια βρέθηκαν μόνο τρία αποτυπώματα και σε σταθερά 10 αποτυπώματα. Ενδεικτικά, σε 14 πυροσβεστήρες που εκτοξεύτηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων από το υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ματρόζου, βρέθηκε μόλις ένα αποτύπωμα!

  Δεν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα των δύο αδελφών, γιων του γνωστού σκηνοθέτη, και απομένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων DNA .

  Προφίλ καταληψιών

  Από τη χαρτογράφηση των συλληφθέντων του περασμένου Σαββάτου μέσα στα κτίρια της Ματρόζου και Παναιτωλίου, το ενδιαφέρον των αρμόδιων αξιωματικών επικεντρώνεται στον 27χρονο γνωστό αντιεξουσιαστή, φερόμενο «διαχειριστή», σύμφωνα με τους αστυνομικούς, των τριών καταλήψεων στο Κουκάκι (Ματρόζου, Παναιτωλίου, Αρβάλη). Ο «χάρτης» των ατόμων έχει ως εξής:

  – Ο 27χρονος από την Κύπρο είχε συλληφθεί το 2016 για επίθεση σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, την ίδια χρονιά αλλά και το 2017 είχε δύο προσαγωγές μετά από επεισόδια, τον Μάρτιο του 2018 είχε συλληφθεί και πάλι μετά την εκκένωση της κατάληψης Ματρόζου, τον Ιούνιο του 2019 είχε συλληφθεί για επίθεση εναντίον των ΜΑΤ, έξω από το Δημαρχείο Αθηνών.

  17χρονη είχε προσαγωγή μετά από παρέμβαση αντιεξουσιαστών σε ραδιοφωνικό σταθμό.

  – Ένας Έλληνας που είχε συλληφθεί στην εκκένωση της Ματρόζου το 2018, ο οποίος είχε προσαγωγή το 2011 και πάλι μετά από επεισόδια έξω από το ίδιο κτίριο.

  – Μία 25χρονη Γαλλίδα είχε συλληφθεί και εκείνη μετά την εκκένωση τον Μάρτιο του 2018 αλλά και στην επίθεση εναντίον των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο Αθηνών τον Ιούνιο του 2019.

  Γάλλος είχε συλληφθεί 18 Δεκεμβρίου στην κατάληψη της Αρβάλη, και πριν λίγο καιρό στην κατάληψη Βανκούβερ.

  – Ένα πρωταγωνιστικό μέλος κατάληψης στο Κερατσίνι

  Ελληνας ανυπότακτος είχε συλληφθεί το 2012 για φθορές σε τράπεζα

  Τρεις γυναίκες είχαν συλληφθεί 18 Δεκεμβρίου στην κατάληψη Παναιτωλίου

  Τα αποτυπώματα

  Στα αποτυπώματα που ταυτοποιήθηκαν στα κινητά πειστήρια και σταθερά σημεία των τριών καταλήψεων μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις στις 18 Δεκεμβρίου 2019, πέρα από αυτά του 27χρονου φερόμενου «διαχειριστή», ταυτοποιήθηκαν ενός 45χρονου δραστήριου μέλους του αντιεξουσιαστικού χώρου, με δράση που ξεκινά από το 1989 σε ηλικία 14 χρόνων!

  ΜΑΤΡΟΖΟΥ: Σε σύνολο 35 κινητών πειστηρίων (14 πυροσβεστήρες, κράνη, φορητοί υπολογιστές κ.λπ.) βρέθηκαν τρία δακτυλικά αποτυπώματα, δύο εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν, ενώ το τρίτο ανήκει σε άγνωστο άτομο. Σε ολόκληρο το κτίριο βρέθηκαν τέσσερα αποτυπώματα που ταυτοποιήθηκαν.

  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ: Σε 18 κινητά πειστήρια, μεταξύ των οποίων 14 πυροσβεστήρες, δεν βρέθηκε κανένα αποτύπωμα, ενώ στους χώρους του κτιρίου βρέθηκαν 4, τα οποία και ταυτοποιήθηκαν.

  ΑΡΒΑΛΗ: Σε 12 κινητά πειστήρια δεν υπήρξε αποτύπωμα ενώ στους εσωτερικούς χώρους βρέθηκαν 2, τα οποία ταυτοποιήθηκαν.

  Συνολικά και στα τρία κτίρια, σε 65 κινητά πειστήρια βρέθηκαν τρία αποτυπώματα και σε σταθερά σημεία των τριών κτιρίων βρέθηκαν 10 αποτυπώματα.

  Στην αστυνομική ανακοίνωση υπενθυμίζεται το έντυπο οδηγιών που είχε βρεθεί στην κατάληψη Αρβάλη, όπου γίνονταν επισημάνσεις για την εξαφάνιση ιχνών παρουσίας στις καταλήψεις και να φορούν γάντια σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, τα οποία από τα αποτελέσματα των εργαστηρίων προκύπτει ότι εφαρμόσθηκαν κατά γράμμα.

  Με πληροφορίες από εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα