• Ενοχή Σμπώκου και Κάντα προτείνει ο εισαγγελέας

  4:27 μμ, Παρασκευή 19 Ιουν 2015 4:27 μμ, Παρασκευή 19 Ιουν 2015

  Της Αθανασίας Αγγελοπούλου

  Να κριθούν ένοχοι οι τρεις κατηγορούμενοι που δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας.

  Η εισαγγελική λειτουργός Ελένη Καρκαμπούνα ζήτησε από το δικαστήριο να κριθούν ένοχοι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, και ο αναπληρωτής του, Αντώνης Κάντας, καθώς και το πρώην στέλεχος της διεύθυνσης Ν. Λεονταρίτης, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία σε βάρος της υπηρεσίας. Για τον Αντώνη Κάντα πρότεινε επίσης να κριθεί ένοχος και για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, επίσης στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών, Ζ. Ανδρουλάκης, έχει αποβιώσει και σε βάρος του έχει παυθεί η ποινική δίωξη.

  Η κ. Καρκαμπούνα, τόνισε την αναποτελεσματικότητα του συστήματος ΕΡΜΗΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργους του; Προφανώς όχι".Το όνομα του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά την εισαγγελική εισήγηση, αφού σύμφωνα με την κατηγορία, αυτός τέλεσε την απιστία, ωστόσο δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη καθώς το αδίκημα έχει παραγραφεί.

  "Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτηση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους" υποστήριξε η εισαγγελέας, εξηγώντας στη συνέχεια πως οι κατηγορούμενοι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης, μερίμνησαν προκειμένου η σύμβαση να γίνει για τη Siemens με επωφελείς διατάξεις, έτσι ώστε να ζημιωθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

  "Είναι υπεύθυνοι γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός", είπε η εισαγγελέας.

  Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, ο λόγος που επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί ενός διεθνή διαγωνισμού, ήταν γιατί "ανγινόταν το δεύτερο, το Δημόσιο θα είχε πετύχει πολύ καλύτερες τιμές και θα ήταν δυνατή η επιλογή ενός καλύτερου συστήματος.

  Τέλος, αναφορικά με τα 500.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντ. Κάντας, από τον Πρόδρομο Μαυρίδη της Siemens, μέσω της offshore Martha Holdings, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο κ.Κάντας επιδιώκει «πάση θυσία να μην συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει εξασφαλίσει και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ...

  Διαβάστε επίσης

  Ξέσπασε η Σταμάτη: Ανοίξατε δυο τάφους σήμερα. Ντροπή σας

  Ένταση στη δίκη Τσοχατζόπουλου με τη Βίκυ Σταμάτη

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα