• Τι φταίει και κάθε Πάσχα αισθάνομαι θλίψη;

  6:36 μμ, Παρασκευή 18 Απρ 2014 6:36 μμ, Παρασκευή 18 Απρ 2014

  Τι φταίει και κάθε Πάσχα αισθάνομαι θλίψη;

  Γιατί εντείνονται τα αρνητικά συναισθήματα τις γιορτινές μέρες;...

  Aπαντά η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

  Οικονομική κρίση

  Πρώτη στη λίστα της φετινής χρονιάς έρχεται η οικονομική κρίση και οι ανησυχίες που φέρνει. Το κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας, οι δυσοίωνες παγκόσμιες προβλέψεις, το οικονομικό «στρίμωγμα», ακόμα και όταν κανείς δεν έχει χάσει τη δουλειά του είναι αρκετοί λόγοι για να ανησυχεί κανείς για το άμεσο μέλλον.

  Και βέβαια, τις μέρες των γιορτών που επιθυμεί κανείς να ξοδέψει περισσότερα για τον εαυτό του, για τα αγαπημένα του πρόσωπα έρχεται αντιμέτωπος με τον ισχνό προϋπολογισμό του και τη συνειδητοποίηση ότι αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Όλαι- συντελούν στην αίσθηση της δυσφορίας, που υφίσταται για αντικειμενικούς λόγους και εξαπλώνεται και στη συναισθηματική σφαίρα.

  Αβεβαιότητα και συγκρίσεις

  Πολλές φορές η περίοδος των γιορτών αποτελεί μια υπενθύμιση για την αβεβαιότητα που υπάρχει σε διάφορους τομείς: επαγγελματικό, οικονομικό, οικογενειακό, φιλικό, κ.ο.κ.. Στις γιορτές, που ευνοούν τις συναθροίσεις, γίνονται και πολλές συγκρίσεις: του πώς είμασταν παλιά, πώς ήταν η κατάσταση παλιά, τι έχει αλλάξει φέτος, τι δεν είναι ικανοποιητικό, τι έχουν ή κάνουν οι άλλοι που δεν έχουμε ή κάνουμε εμείς και με την ευκαιρία που τους συναντάμε κάνουμε τη σύγκριση. Καθώς μάλιστα πλησιάζει η νέα χρονιά αρχίζει κανείς να κάνει τον απολογισμό του και συχνά να αισθάνεται ότι κάποια πράγματα που θεωρούσε δεδομένα είναι αβέβαια, ή κάποιες προσδοκίες του φαίνονται πολύ απόμακρες.

  Συγκρούσεις

  Οι γιορτινές ημέρες για πολλούς ευνοούν τις συγκρούσεις: γονείς και ανήλικα παιδιά είναι πιο πολλές ώρες και μέρες μαζί, ενήλικα παιδιά βρίσκονται με τους ηλικιωμένους γονείς τους, ανύπαντρα ζευγάρια περνούν χωριστά κάποιες από τις γιορτές για να είναι με την πατρική τους οικογένεια ή επαναστατούν για να βρεθούν με τον/τη σύντροφό τους -και άρα να τσακωθούν με την πατρική οικογένεια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν τριβές και συγκρούσεις, κάτι που φορτίζει την ατμόσφαιρα και χαλάει τη διάθεση.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα