• Οι πρυτάνεις ζητούν παραρτήματα ΑΕΙ στο εξωτερικό

  10:30 πμ, Τρίτη 15 Απρ 2014 10:30 πμ, Τρίτη 15 Απρ 2014

  Οι πρυτάνεις ζητούν παραρτήματα ΑΕΙ στο εξωτερικό

  Την ίδρυση παραρτημάτων τους στο εξωτερικό επιδιώκουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Έτσι, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο.

  Παράλληλα, οι πρυτάνεις ζητούν ένα σύγχρονο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας των ΑΕΙ, ενώ για πρώτη φορά συζήτησαν το θέμα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια. Από την άλλη, για το θέμα των «αιωνίων» φοιτητών τα ΑΕΙ ζητούν να διαγραφούν μόνο όσοι έχουν εγκαταλείψει πλήρως τις σπουδές τους.

  Ειδικότερα, η 75η τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων (ολοκλήρωσε τις εργασίες της την περασμένη Παρασκευή) εξέδωσε 14 ομόφωνα ψηφίσματα, στα οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  -Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να μπορούν να δημιουργούν παραρτήματα στο εξωτερικό.

  -Συμφωνεί με τη διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών που για πολλά χρόνια έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Για όσους προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ζητεί να τους δοθεί εύλογος αριθμός εξεταστικών περιόδων.

  -Ζητεί από το υπουργείο ένα σύγχρονο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας, ενταγμένο στους Οργανισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών φύλαξης και ασφαλείας.

  -Θα καταθέσει προτάσεις για κίνητρα και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και τη μετοχική συμμετοχή των ερευνητών και των πανεπιστημίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν επιχειρηματικές ιδέες και το προϊόν της έρευνας στα πανεπιστήμια.

  -Θεωρεί αντισυνταγματική την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών.

  -Ζητεί την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων για πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

  Πηγή: Καθημερινή

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα