• «Αν αυτός πεθάνει θα χάσουμε τα σπίτια μας»

  10:23 πμ, Δευτέρα 07 Απρ 2014 10:23 πμ, Δευτέρα 07 Απρ 2014

  «Αν αυτός πεθάνει θα χάσουμε τα σπίτια μας»

  Αύριο Τρίτη θα ξεκινήσουν οι απολογίες των οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών της Νιγρίτας, στους οποίους επιδόθηκαν οι πρώτες κλήσεις, ενώ την ίδια ώρα είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δικογραφία για την κακοποίηση - βασανιστήρια του 42χρονου Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, τα οποία οδήγησαν τελικά στον θάνατό του.

  Το κατηγορητήριο το οποίο συνέταξε η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή σε βάρος 15 συνολικά σωφρονιστικών υπαλλήλων, είναι ιδιαίτερα «βαρύ», ενώ σ΄ αυτό περιγράφονται ονομαστικά οι πράξεις του καθενός. Οπως αναφέρεται, υπέβαλαν για πάνω από δύο ώρες τον 42χρονο κρατούμενο «συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια», προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους, Γιώργου Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

  «Ενεργώντας όλοι από κοινού χτυπούσατε τον Ιλία Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματός του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γάμπες, στους γλουτούς, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα» αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

  Σύμφωνα με κατάθεση αξιωματικού της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αρχικά ο αρχιφύλακας των φυλακών προσπάθησε να τους συγκρατήσει, λέγοντας «τι κάνετε, ακόμη δεν έχει φύγει ο διευθυντής». Ομως μετά άρχισε κι αυτός να του ρίχνει χαστούκια. Ενας άλλος κρατούμενος του έριξε κουβά με νερό. Σε κάποια στιγμή ο αρχιφύλακας ζήτησε να του φέρουν μια πετσέτα μήκους 50 εκατοστών με τη μορφή πλεξούδας, και άρχισαν με αυτή να κτυπούν τον κρατούμενο σε όλα τα μέρη του σώματός του. Ενας μόνο φώναξε «μην του κτυπάτε το κεφάλι».

  Στην ίδια κατάθεση αναφέρεται ακόμη: «Κάποιος από τους 14 που κτυπούσαν τον Καρέλι φώναξε "σταματήστε θα τον σκοτώσουμε". Ομως κανείς δεν τον άκουσε. Κι αυτός που φώναξε, μετά από λίγο τον κλώτσησε ξανά. Κάποια στιγμή, ο διευθυντής άκουσε τις κραυγές του κρατούμενου και μπήκε στο δωμάτιο που τον κτυπούσαν. Μόλις τον είδε κακοποιημένο, είπε στους υπαλλήλους "όποιος θέλει να τον βαρέσει να το κάνει και τώρα και να πάρει την ευθύνη(!). Αν πεθάνει θα χάσουμε τα σπίτια μας".

  Λίγο μετά σωφρονιστικοί υπάλληλοι φώναξαν έναν κρατούμενο για να καθαρίσει τα αίματα από το δωμάτιο...». Στη συνέχεια οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οδήγησαν τον Ιλία Καρέλι υποβασταζόμενο στο κελί του -όπου παρέμεινε μόνος του- βρεγμένος και εμφανέστατα ταλαιπωρημένος, χωρίς να μεριμνήσουν να εξεταστεί από γιατρό. Οι υπόλοιποι επτά, από τους 15 που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, αναμένεται να λάβουν τα επόμενα 24ωρα κλήσεις προκειμένου κι αυτοί να απολογηθούν στην ανακρίτρια Σερρών.

  Πηγή: Εθνος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα