• Κορονοϊός - Πέτσας στον Realfm 97,8: Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι - Δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες

  11:38 πμ, Πέμπτη 12 Νοε 2020 11:38 πμ, Πέμπτη 12 Νοε 2020

  "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε την πανδημία, άρα όλα είναι πάνω στο τραπέζι, αν τηρήσουμε όμως τα υφιστάμενα μέτρα δεν θα χρειαστούν σκληρότερα μέτρα. Να έχουν οι ακροατές δύο πράγματα στο μυαλό τους, ότι θα δούμε την κατάσταση στο ΕΣΥ να χειροτερεύει πριν καλυτερεύσει, οι επόμενες 7-10 ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει. Θα υπάρξει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων με το lockdown. Στην Ελλάδα δεν θα έχουμε εικόνες Ιταλίας, αυτό είναι βέβαιο, αυτό που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που είχαμε εκπονήσει από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και εφαρμόζεται και τώρα στη Θεσσαλονίκη" δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ΣτέλιοςΠέτσας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. "Έχουμε κι άλλα σχέδια στο τραπέζι όπως η όσο δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει για τις επόμενες 10 ημέρες" συμπλήρωσε.

  "Ο,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι μέτρο με άμεσο αποτέλεσμα στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η κινητικότητα αρχίζει να πέφτει, με τα στοιχεία που βλέπουμε δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο, ούτε τη Δευτέρα και Τρίτη. Αλλά από την Τρίτη και μετά βλέπουμε μια κάμψη στην κινητικότητα στα στοιχεία που παρακολουθούμε στα διόδια, στους δρόμους και στα ΜΜΜ. Φτάνει στο 40% σε μέσα επίπεδα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%" ανέφερε χαρακτηριστικά.

  "Όποιος κυβερνάει είναι σίγουρο ότι θα κάνει κάποια λάθη. Είναι λάθος να λες ότι δεν κάνεις λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι ιδιαιτέρως σε μια περίοδο όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε αχαρτογράφητα νερά, να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Λάθος βασικό που θα έπρεπε να κάνουμε αυτό και κάναμε κάτι άλλο δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή ως τέτοιο. Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, στο διάστημα κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα, αρχικά σε ορισμένες περιοχές και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. Για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη ενώ ήταν πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο μετά εξελίχθηκε σε μια εκρηκτική κατάσταση που οδήγησε σε αυτά τα κρούσματα που αγγίζουν τα περίπου 1.000 ημερησίως. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα, απέναντι σε ένα τεράστιο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτύπησε πολύ πιο γρήγορα από ότι όλοι προέβλεπαν" τόνισε.

  "Μέτρα που επαφίονται στη χρήση από τους πολίτες δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα καθολικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Ακούω το επιχείρημα για τη χρήση της μάσκας αλλά εξαρτάται από το πόσοι την φοράνε, πόσο σωστά την φοράνε και πόσο συχνά την φοράνε είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο. Ενώ η κινητικότητα έχει δεδομένο αποτέλεσμα, περιορίζει τις επαφές, γι'αυτό τα μέτρα lockdown και απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι τα πιο αποτελεσματικά και δυστυχώς αναγκάστηκαν να τα πάρουν όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης" πρόσθεσε.

  "Απέναντι σε μια δραματική κατάσταση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα, να προειδοποιήσουμε τους πολίτες ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και αυτά που θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες, εικόνες που μπορεί να είναι αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, να έχουν στο μυαλό τους ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο" υπογράμμισε. "Στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ότι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τα επιστημονικά δεδομένα. Όλες οι μετρήσεις των κρουσμάτων τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν ότι ήταν λιγότερα τα εισαγόμενα κρούσματα από τα εγχώρια. Και μάλιστα τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν σε μεγάλο ποσοστό από τα χερσαία σύνορα" ανέφερε και πρόσθεσε "δεν ήταν τα τουριστικά κύματα που προκάλεσαν την έκρηξη του κορονοϊού και μια ακόμη απόδειξη είναι ότι η κορύφωση των κρουσμάτων ήρθε προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτώβρη και μετά. Δεν είχε να κάνει με τις μεγάλες ροές των τουριστών. Αυτό που πρέπει να μας παραδειγματίσει όμως από την περίοδο αυτή, είναι ότι όταν βλέπουμε ότι ένας κυματισμός πάει να γίνει κύμα και μετά τσουνάμι, να παίρνουμε τα μέτρα μας γρήγορα. Αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός".

  Αναφερόμενος στις αντοχές του Συστήματος Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι "δεν θα γίνει στην Ελλάδα, αυτό που έγινε στην Ιταλία. Αυτό είναι βέβαιο. Αυτό όμως που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο και από την αρχή είχαμε εκπονήσει, από τον Μάρτιο-Απρίλιο και εφαρμόζεται τώρα. Για παράδειγμα όταν ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τη Θεσσαλονίκη και εξήγγειλε 43 κλίνες Μ.Ε.Θ., που μπήκαν σε λειτουργία και γέμισαν σχεδόν αμέσως. Χθες ανακοίνωσε άλλες 50 κλίνες Μ.Ε.Θ., κι αυτές όμως θα γεμίσουν γρήγορα. Έχουμε και άλλα σχέδια στο τραπέζι που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο 3 έκτακτο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει στις επόμενες επτά-δέκα ημέρες. Οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορούμε να αναπτύξουμε για να καλύψουμε τους ασθενείς με Covid, αυτό είναι στο τραπέζι. Δεν θα ζήσουμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε στην Ιταλία ακριβώς, γιατί παίρνουμε τα σκληρά μέτρα νωρίς. Και γι’ αυτό καλούμε όλους, όπως δείξαμε υπευθυνότητα στο πρώτο κύμα της πανδημίας -η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων- να εξακολουθούμε να το κάνουμε, ώστε τα μέτρα που έχουν ληφθεί να φύγουν γρηγορότερα, παρά αργότερα. Πάντα είχαμε στο μυαλό μας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Και αν χρειαστεί κάποια στιγμή να φτάσουμε σ’ ένα τέτοιο καθολικό μέτρο, θα το κάνουμε. Όπως, επίσης, θα αξιοποιήσουμε οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να βοηθήσει. Ακούμε, για παράδειγμα, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, που μιλάει για τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών, όλων των ειδικοτήτων -ιδίως των εντατικολόγων- προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Φυσικά θα το κάνουμε. Τώρα που χρειάζεται θα το κάνουμε. Όταν δεν χρειαζόταν, δεν έπρεπε να το κάνουμε".

  Σχετικά με τις τιμές των τεστ, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως "πάντα υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με τις τιμές των υγειονομικών προϊόντων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αποφασίσαμε τότε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, ώστε να αυξηθεί το προσφερόμενο προϊόν, παρά να βάλουμε ελέγχους στις τιμές, που θα είχαν ως παράπλευρη απώλεια την εξαφάνιση απαραίτητων υλικών, όπως είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες ή τα γάντια από τα ράφια. Αυτό απέδωσε. Και θα αποδώσει και τώρα. Οι τιμές στα τεστ παραμένουν υψηλές, αλλά η συνεχώς μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των Rapid Test τις ρίχνει. Παράδειγμα, οι τιμές για τα μοριακά τεστ, τα PCR, έχουν πέσει, πλέον, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ για τα Rapid Test βλέπουμε και τιμές 30-35 ευρώ". Επομένως, συμπλήρωσε, "προσδοκούμε ότι και το επόμενο διάστημα, όσο μπαίνουν περισσότερα Rapid Test στην αγορά, θα πέφτουν οι τιμές. Και είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που πήραν εκατομμύρια Rapid Test. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν γίνονται τόσα Rapid Test. Φροντίσαμε έγκαιρα να πάρουμε αρχικά με μια μεγάλη δωρεά του κ. Μαρτίνου και στη συνέχεια με την προμήθεια του Υπουργείου Υγείας και να υπάρχει αυτή η διαθεσιμότητα σε Rapid Test. Δωρεάν Rapid Test, δωρεάν PCR γίνονται από τον ΕΟΔΥ εκεί που είναι αναγνωρισμένες στενές επαφές".

  Αναφερόμενος στο πότε θα λήξει το lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία το αποτέλεσμα αυτών των πρώτων ημερών" και σημείωσε πως "μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση". Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει πολύ ασφαλής εκτίμηση, τόνισε για να προσθέσει πως "δύο χαρακτηριστικά λαμβάνουμε υπόψη: Πρώτον, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επιπέδωση της καμπύλης και την άλλη μια γρήγορη πτωτική πορεία. Πολύ κρίσιμο για την πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζω ότι η Θεσσαλονίκη από 50 πήγε 115, 200, 300, έφτασε 1.000 κρούσματα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση 500, 400, 600, κάπου εκεί".

  Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Αν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα