• Καταλήψεις στα σχολεία: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις ανακοινώσεις Κεραμέως

  4:54 μμ, Τετάρτη 30 Σεπ 2020 4:54 μμ, Τετάρτη 30 Σεπ 2020

  Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το πώς θα αναπληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας που έχουν χαθεί λόγω των καταλήψεων στα σχολεία.

  Μεταξύ άλλων, η αναπλήρωση θα γίνει με μαθήματα τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων και σχολικών περιπάτων, ενώ στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.

  ΣΥΡΙΖΑ: Το μαθητικό κίνημα αγωνίζεται για ανοικτά και ασφαλή σχολεία - Όχι στη συκοφάντηση των αγώνων

  Για κινήσεις πανικού και επίδειξη δήθεν “πυγμής” έναντι των “δίκαιων κινητοποιήσεων του μαθητικού κινήματος” κάνει λόγο το ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Νίκης Μεραμέως, σημειώνοντας πως “παρά την εκστρατεία δυσφήμισης σε ΜΜΕ και social media”, οι μαθητές διεκδικουν ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.

  “Με κινήσεις πανικού και επίδειξη δήθεν «πυγμής» απαντά η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως στις δίκαιες κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος. Το μόνο που ξέρει να κάνει εξάλλου, όπως έχει αποδείξει. Με δήλωσή της που μοίρασε στον Τύπο ενημερώνει ότι... διατάσσει εντός της ημέρας τους διευθυντές των σχολείων να καταρτίσουν πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί από αύριο (!) και «τιμωρεί» (τουλάχιστον, σίγουρα έτσι φαντάζεται) εκπαιδευτικούς και μαθητές με μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί ίχνος διαλόγου με τη μαθητική κοινότητα στα σχολεία που έχουν καταγραφεί κινητοποιήσεις. Ως εκεί φτάνει η παιδαγωγική της αντίληψη. Ούτε φυσικά φαίνεται να την απασχολεί ότι με πρόσφατη απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε εντοπίσει σωρεία προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, “οι μαθητές παρά την εκστρατεία δυσφήμισης σε ΜΜΕ και social media, διεκδικούν ανοιχτά σχολεία σε συνθήκες υγειονομικώς ασφαλείς, με ολιγομελή τμήματα και κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα καθώς επεκτείνεται η πανδημία. Ήδη, οι αριθμοί των κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές από τις 14 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία προκαλούν δέος και ανησυχία, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών που από την Άνοιξη, όπως αποκαλύφθηκε (παρά την επιχείρηση συσκότισης…) ζητούσαν μικρότερα τμήματα, αλλά δεν εισακούστηκαν”.

  Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: “Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με σοβαρότατες αστοχίες, λάθη και ελλείψεις. Και σήμερα, με αστυνομία, εισαγγελικές παρεμβάσεις, επεμβάσεις ομάδων «αγανακτισμένων» πολιτών (όπως έχει καταγγελθεί σε κάποιες περιπτώσεις) και γενικευμένο αυταρχισμό, δεν καλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες, μόνο θα διογκώνονται, σε βάρος των παιδιών και της εκπαίδευσης” και καλεί την υπουργό Παιδείας “να αναλάβει τις ευθύνες της”.

  ΚΚΕ: Η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να εκβιάσει τους μαθητές

  Κριτική στην υπουργό Παιδείας “για τις απαράδεκτες δηλώσεις της” ασκεί το ΚΚΕ, καταλογίζοντας στην κ. Κεραμεώς ότι “προσπαθεί να εκβιάσει τους μαθητές και δεν παίρνει κανένα μέτρο για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων”.

  Όπως υπογραμμίζει σε σχετικό σχόλιο το ΚΚΕ, “την πιάνει υποκριτικά ο πόνος για τα ανοιχτά σχολεία, ενώ κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια, κι ενώ την ίδια στιγμή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι βρίσκεται στον αέρα η συνέχιση της μορφωτικής διαδικασίας για τις χιλιάδες των μαθητών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω covid”.

  Καταλήγοντας, επισημαίνει πως “οι μαθητές έχουν δίκιο. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να ακούσει τους μαθητές και τα δίκαια αιτήματά τους και να τα επιλύσει τώρα!”.

  ΜέΡΑ25: Η μόνη μειοψηφία που κρατάει κλειστά τα σχολεία είναι η κυβέρνηση με τις επιλογές της

  Κριτική στην υπουργό Παιδείας ότι "με τρόπο ξεδιάντροπο εκβιάζει τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα που αντιδρά στα όσα το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν πράξει", ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

  Σε δήλωσή του, επισημαίνει πως "οπως ανέφερε και η κα Υπουργός 'κανείς δεν μπορεί να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση' για το λόγο αυτό την καλούμε να ακούσει έστω και τώρα τα αιτήματα των μαθητών, των γονέων τους, αλλά και των εκπαιδευτικών και να πράξει όλα όσα 7 μήνες τώρα αρνήθηκε να κάνει, με αποτέλεσμα να είναι αυτή που εμποδίζει την πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση υπό ασφαλείς υγειονομικά συνθήκες. Να σταματήσει λοιπόν να κουνάει το δάχτυλο και να συκοφαντεί μαζί με τα καλοπληρωμένα μέσα της, τις μαθητικές κινητοποιήσεις".

  Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι "τον διάλογο που επικαλείται η κ. Κεραμέως ότι δεν κάνει με κλειστά σχολεία, δεν τον έκανε ποτέ ούτε και με ανοιχτά, ενώ τα σχολεία κα Υπουργέ κλείνουν το ένα μετά το άλλο και λόγω κορωνοιού γιατί τόσο καιρό δεν κάνατε καμία προετοιμασία πέρα από τις μάσκες-αερόστατα και την αύξηση των μαθητών ανά τάξη" και καταλήγει με την επισήμανση πως "η μόνη μειοψηφία λοιπόν που κρατάει κλειστά τα σχολεία σήμερα είναι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, η κα Κεραμέως και οι εγκληματικές πολιτικές επιλογές τους".

  Ελληνική Λύση: Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή - Έξω τα κόμματα από τα σχολεία

  Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις καταλήψεις στα σχολεία, η Ελληνική Λύση καταγγέλλει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ότι “με την ύποπτη στάση τους υποθάλπουν τις καταλήψεις”.

  Όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση, “η ΝΔ με την ανικανότητα της, οι λοιποί για κομματική εκμετάλλευση, δήθεν στήριξη, δηλαδή υποκίνηση”. Και καταλήγει με την επισήμανση ότι “όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή”, απαιτώντας: “Έξω τα κόμματα από τα σχολεία!”.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα