• Κουτσούμπας: Να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το 100% της ζημιάς από τις πλημμύρες

  6:27 μμ, Δευτέρα 28 Σεπ 2020 6:27 μμ, Δευτέρα 28 Σεπ 2020

  Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και αυτών από την κρίση του κορονοϊού, άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

  Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι πλημμυροπαθείς να είναι αντίστοιχες των καταστροφών και τόνισε ότι οι πράξεις της κυβέρνησης είναι ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο, προσθέτοντας πως εδώ και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το 100% της ζημιάς. Σημείωσε, παράλληλα, πως πρέπει να ξεκινήσουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία δεν γίνονται, επειδή δεν παρέχουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

  Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας όλα αυτά θα πρέπει να τα διεκδικήσει το λαϊκό κίνημα και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται ότι θα είναι «κανονικότητα» μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

  Αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τα μπαλώματα και να προχωρήσει τώρα, πριν να είναι αργά στη δημιουργία ΜΕΘ, στην πρόσληψη προσωπικού στην Υγεία και την επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών Υγείας.

  Για τους πληγέντες από την κακοκαιρία

  “Εμείς εστιάζουμε στο τι δεν έγινε από την κυβέρνηση και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές τόσα χρόνια και ιδιαίτερα την κρίσιμη φάση της πλημμύρας. Και προφανώς στις μεγάλες καθυστερήσεις για την γρήγορη καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών, στο γεγονός ότι για μέρες μένουν χωριά αποκομμένα από τον υπόλοιπο νομό στην Καρδίτσα, αλλά και κάτοικοι που δεν είχαν ούτε ένα πιάτο φαϊ. Για μέρες, ολόκληρες περιοχές δεν είχανε ρεύμα ή πόσιμο νερό. Το 2020 όλα αυτά. Την ακέραιη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση”, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

  Στη συνέχεια έθεσε δύο ερωτήματα. “Πρώτον, πρέπει όλος αυτός ο κόσμος να ξανασταθεί στα πόδια του, να μπορέσει να ζήσει και να δουλέψει στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι, στα Φάρσαλα αλλά και πιο πριν στην Εύβοια; Δεύτερον, πρέπει όλος αυτός ο κόσμος να πάρει στήριξη από το κράτος αντίστοιχη των καταστροφών που υπέστη και αντίστοιχη του εισοδήματος που είχε πριν καταστραφεί; Να αποζημιωθεί δηλαδή στο 100%;”.

  Όπως ανέφερε, “σε αυτά τα αυτονόητα ερωτήματα η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα δεν απαντάνε θετικά. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Οι πράξεις όμως μετράνε. Και από όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση οι πράξεις θα είναι κάποια ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο. Όπως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στην Εύβοια και παλιότερα στο Μάτι”.

  Το ΚΚΕ λέει ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουν ολοκληρωμένα έργα στην περιοχή και αλλού, παίρνοντας υπόψη “τον μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο τον οποίο ακόμα διατρέχει όλη η Θεσσαλία και η Καρδίτσα συγκεκριμένα και το γεγονός ότι το σύνολο των υδατίνων πόρων της περιοχής μπορεί με διευθετήσεις, με φράγματα και με μία σειρά τεχνικά έργα αντί να πνίγουν τις πόλεις, να εκτονώνουν μεγάλους όγκους νερού όταν απαιτείται σε έκτακτες συνθήκες και αντίστοιχα να αξιοποιούνται στο έπακρο για τις αγροτικές καλλιέργειες”, ανέφερε.

  Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “δεν έχετε τέτοιο σχέδιο. Ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε. Το πιο πιθανό είναι να δούμε αντιπλημμυρικά έργα αποσπασματικά. Γιατί και εδώ μπαίνει κόφτης. Η ΕΕ και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι τέτοια έργα δεν τα έχουν στις προτεραιότητες τους. Μάλιστα η ΕΕ έχει κατά καιρούς ομολογήσει πως τα έργα κοστίζουν περισσότερο από τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις που δίνονται μετά από καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί. Δεν προχωράνε τέτοια έργα γιατί δεν αποδίδουν τα κέρδη που προσδοκούν και επιθυμούν οι όμιλοι. Αυτή είναι η αλήθεια και κοστίζει δυστυχώς σε ζωές. Άρα πρέπει να βάλουμε ως λαός άλλη πυξίδα. Γιατί τέτοια έργα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά τα έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε την ζωή μας και τους κόπους μας”.

  Συνεχίζοντας την κριτική του, τόνισε: “Λέτε αποζημιώσεις 5000 για νοικοκυριά και 8000 για επαγγελματίες. Έχει στήσει κανείς εδώ μέσα σπίτι από την αρχή με 5000 ευρώ; Όλοι εσείς που παίζετε την επιχειρηματικότητα στα δάκτυλα, όπως λέτε, ξέρετε καμία κατεστραμμένη μικρή επιχείρηση να ξαναφτιάχνεται με 8000 ευρώ; Έχετε καταλάβει ότι τα εμπορεύματα τα πήραν οι χείμαρροι; Ότι μηχανήματα και εξοπλισμός διαλύθηκαν; Και αυτό δεν αφορά 2-3 μαγαζιά. Μιλάμε για το 80% των μαγαζιών της Καρδίτσας. Και αλήθεια αυτός ο κόφτης στα 8000 πως μπήκε; Γιατί όταν είναι να στηριχτούν επενδυτικά σχέδια μεγάλων ομίλων φεύγουν από εδώ μέσα με αποφάσεις εκατοντάδες εκατομμύρια. Εσείς τα ψηφίζετε. Δεν τα ξέρετε; Όπως σήμερα θα ψηφίσετε νέα δαπάνη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την μετάδοση μηνυμάτων για τον κορωνοϊό. Λέτε αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες, λες και μετά θα έχουν να πληρώσουν. 600 ευρώ επιπλέον σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του και 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Μετά από 6 μήνες τι θα γίνει; Θα έχουν χρήματα να πληρώνουν;”.

  Και κατέληξε επί του θέματος, λέγοντας πως “αν υπάρχει μία μεγάλη θηλιά στους μικρούς αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες ξέρετε ότι είναι τα τραπεζικά δάνεια. Αφού δεν έχουν για να πληρώνουν γιατί δεν προχωράτε στη διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων καταστράφηκαν ολοσχερώς; Θα πληρώνουν με αυτοπεποίθηση; Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την 100% αποζημίωση των πληγέντων όπως απαιτούν οι πληγέντες. 100%. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δε θα ανασάνει αυτός ο κόσμος”.

  Για την αντιμετώπιση της πανδημίας

  Ο κ. Κουτσούμπας έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού. “Πραγματικά, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στη μάχη με την πανδημία, θα συμφωνήσουμε σ’ αυτό μαζί σας. Το πως φτάσαμε όμως ως εδώ, το πως από τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα φτάσαμε να μετράμε καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα δεν θέλετε να το συζητάμε γιατί τότε θα φανούν ολοκάθαρα οι δικές σας κυβερνητικές ευθύνες, τις οποίες απ’ την αρχή της πανδημίας προσπαθείτε να κρύψετε πίσω από την επίκληση της ατομικής ευθύνης! Από την πρώτη στιγμή ακολουθήσατε την τακτική να αναγορεύετε την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο σε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Μόνο που τώρα, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα με τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, κάνατε ένα βήμα παραπέρα! Προχωρήσατε σε έναν απαράδεκτο, προκλητικό εκβιασμό με το “αυτοπροστασία ή καραντίνα”, που είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Μόνο που η αυτοπροστασία έχει και τα όριά της κύριοι της κυβέρνησης! Η μάσκα μπορεί να είναι απαραίτητη για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε αλλά δεν εμποδίζει το λαό να βλέπει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς και τα σχολεία, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς που αναδεικνύονται σε νούμερο ένα κίνδυνο, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία. Εκτός αν η κυβέρνησή σας θέλει να φορέσουμε τη μάσκα και στα μάτια”, ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως τον ακούσαμε να λέει “πως “τώρα είμαστε πιο έτοιμοι” μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Θέλετε να μιλήσουμε για την ετοιμότητα σας να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση; Γιατί εμείς η μόνη ετοιμότητα που βλέπουμε είναι η ετοιμότητά σας να αξιοποιήσετε την πανδημία ως μια μεγάλη ευκαιρία για να ωφεληθεί το κεφάλαιο, και να επιβάλλει μέτρα που εδώ και καιρό βρίσκονταν στα συρτάρια του και στα συρτάρια σας. Ναι, δείξατε μεγάλη “ετοιμότητα” στους χώρους δουλειάς, όπου αντί για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων επιβάλλετε την παραπέρα εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά την ίδια ώρα που προσφέρετε νέα προνόμια και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ναι, δείξατε μεγάλη “ετοιμότητα” με το δημόσιο σύστημα υγείας όπου ενώ η κατάσταση βρίσκεται “στο κόκκινο”, ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να θησαυρίζει. Αφού η κυβέρνηση σας σπρώχνει εκ νέου «πελατεία» στον ιδιωτικό τομέα, όπως και πριν την πανδημία όπου λόγω των τεράστιων ελλείψεων, σοβαρά περιστατικά είτε περίμεναν σε πολύμηνες λίστες αναμονής στον δημόσιο τομέα Υγείας με κίνδυνο της ζωής τους ή αναγκάζονταν να ξεπαραδιάζονται, πηγαίνοντας στον ιδιωτικό. Τώρα με νέα ΚΥΑ όχι μόνο πριμοδοτείτε τις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις χρυσοπληρώνετε. Αυτό κάνετε! Θα χρυσοπληρώσετε για νοσηλείες σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, αφού όπως αναφέρει η νέα ΚΥΑ σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ή χειρουργείου σε ιδιωτική κλινική, εφαρμόζεται το ημερήσιο νοσήλιο του Ενιαίου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, «πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09». Και αυτό προφανώς θα γίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Ενώ παράλληλα δίνετε το δικαίωμα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια να επεκταθούν και να αυξήσουν μέχρι και 40% τα ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς μάλιστα να πραγματοποιηθεί ο παραμικρός «έλεγχος καταλληλότητας»”, τόνισε.

  Την ίδια ώρα, σημείωσε, “μιλώντας για το δημόσιο σύστημα υγείας προσπαθείτε να παρουσιάσετε το “μαύρο – άσπρο”. Λες και δεν ακούμε κάθε μέρα πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν απομείνει στο ένα ή στο άλλο νοσοκομείο. Πραγματικά τα νούμερα είναι τρομακτικά!”.

  “Σας το λέμε για άλλη μια φορά. Αφήστε τα μπαλώματα! Τώρα, πριν να είναι αργά προχωρήστε σε δημιουργία ΜΕΘ, κάντε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Προχωρήστε τώρα σε ένα σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας. Ικανοποιήστε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών που δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Ναι, δείξατε μεγάλη “ετοιμότητα” στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Στα σχολεία 25 και πάνω μαθητές, στοιβαγμένοι σε αίθουσες κλουβιά. Καθαρίστριες λείπουν, εκπαιδευτικοί επίσης. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Δική σας είναι η ευθύνη! Πάρτε την ευθύνη σας και ανοίξτε τώρα τα Πανεπιστήμια! Εκατό χιλιάδες παιδιά πέρασαν φέτος, τους δώσατε συγχαρητήρια και είναι ακόμα «επί ξύλου κρεμάμενοι». Πολλές οικογένειες ήδη πληρώνουν ενοίκια για να μείνουν τα παιδιά τους, τα οποία όμως σπίτια ακόμα είναι ακατοίκητα, αφού είναι κλειστές οι σχολές! Ντροπή σας!”, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε την κριτική του στην κυβέρνηση, λέγοντας: “Ούτε μια μάσκα της προκοπής δεν μπορέσατε να δώσετε στα σχολεία. Βέβαια απ’ ότι φαίνεται το μέγεθος της μάσκας δεν ήταν λάθος, αυτό το μέγεθος παραγγείλατε, γιατί αυτό που θέλατε ήταν οι μαθητές να έχουν καλυμμένα όχι μόνο το στόμα, αλλά και τα μάτια για να μη βλέπουν τη δική σας ανευθυνότητα”.

  Αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τονίζοντας πως “μας είπατε χωρίς ίχνος ντροπής, ότι δείξατε μεγάλη ετοιμότητα για τα μέσα μεταφοράς, όπου καθημερινά μετακινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. Και επειδή θα αρχίσετε πάλι να λέτε για την ανανέωση του στόλου – τα ακούσαμε και από τον πρωθυπουργό - σας απαντάμε: Το μόνο που κάνατε ήταν να αρπάξατε την ευκαιρία για να προχωρήσετε ακόμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση, αφού μέσω leasing και ΣΔΙΤ το 30% περίπου του συνολικού στόλου στην Αθήνα θα ανήκει πλέον σε ιδιωτικούς ομίλους. Κι όλα αυτά αντί να προχωρήσετε σε επίταξη ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ένταξή τους σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός. Αντί να κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αυξηθούν τα δρομολόγια”.

  Για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ για τη μετάδοση μηνυμάτων για την πανδημία

  Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρηματοδότησης ΜΜΕ για τη μετάδοση μηνυμάτων για την πανδημία του κορονοίού. “Την ίδια ‘ετοιμότητά” σας, να ωφεληθούν και μέσα στην πανδημία επιχειρηματικοί όμιλοι το βλέπουμε και στο σημερινό νομοσχέδιο, όπου τους προσφέρετε μερικά ακόμα δωράκια, ως δήθεν “μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας”. Τι κάνετε; Εξασφαλίζετε για παράδειγμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ομίλους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενισχύετε επιχειρήσεις για διαφημιστικές δαπάνες στο όνομα της «τόνωσης της αγοράς», ενώ προβλέπετε ξανά την απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για το μοίρασμα ζεστού χρήματος σε ΜΜΕ για μηνύματα που αφορούν την πανδημία”, ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  Και έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση; Δίνει την πάσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους καλεί να μην δεχτούν την χρηματοδότηση για τη μετάδοση των μηνυμάτων. Κι έτσι ορισμένοι θα εμφανιστούν και ως ευεργέτες, όπως ήδη συμβαίνει!!!”.

  “ Αν πραγματικά δεν θέλετε να δώσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ομίλους, για να σας προβάλουν τα διαφημιστικά σας μηνύματα για την πανδημία, τότε γιατί απορρίψατε την τροπολογία του ΚΚΕ;Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τα μηνύματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας -και ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας- θα πρέπει να μεταδίδονται και να καταχωρούνται σε όλα τα ΜΜΕ, εντελώς δωρεάν και όχι με όρους διαφημιστικής καμπάνιας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως για την προβολή υπουργείων, φορέων του δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα που χρειάζεται να υπάρχει δαπάνη διαφήμισης προς τα ΜΜΕ, αυτή θα πρέπει να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας, με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς και χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων μέσων, γιατί αλλιώς αυτό είναι συναλλαγή ποινικά κολάσιμη”, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

  “Σήμερα, επανακαταθέτουμε την τροπολογία αυτή, που προβλέπει με καθαρό τρόπο:

  - Πρώτον: τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να μεταδίδονται απολύτως δωρεάν.

  - Δεύτερον: η δημοσιοποίηση των στοιχείων της όποιας κρατικής διαφήμισης να γίνεται άμεσα και

  - Τρίτον: να υπάρχει αναδρομικός έλεγχος δεκαετίας για να δει ο ελληνικός λαός που πήγαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης.

  Πρόκειται για τροπολογία συγκεκριμένη, δίκαιη και υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Χώρια που θα εξοικονομηθούν και χρήματα για το κράτος για να τα δώσει στους πλημμυροπαθείς και στην ενίσχυση των νοσοκομείων και των σχολείων”, ανέφερε και κάλεσε “να την ψηφίσετε και να αφήσετε τις φιοριτούρες και την κοροϊδία και εδώ μέσα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!”.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα