• Η αποκάλυψη Μητσοτάκη για την παρ' ολίγον συμφωνία με την Τουρκία, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση Πέτσα

  1:12 μμ, Πέμπτη 10 Σεπ 2020 1:12 μμ, Πέμπτη 10 Σεπ 2020

  Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω άρθρου του, το οποίο δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία, στην τριμερή του Βερολίνου, και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τη συμφωνία την τελευταία στιγμή.

  «Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο Πρωθυπουργός.

  Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία - Δεν έχει λευκή επιταγή

  Κριτική στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί η Φώφη Γεννηματά. Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολιάζει το άρθρο του Πρωθυπουργού σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "έγγραφη συμφωνία" με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου". Λέει επίσης ότι "επιβεβαιώνεται πως ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία".

  Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά αναφέρει:

  «Από άρθρα του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "έγγραφη συμφωνία" με την Τουρκία, κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα. Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα. Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει».

  Κατρούγκαλος: Τι λέει αυτή η συμφωνία με την Τουρκία; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;

  «Ο κ. Μητσοτάκης απεκάλυψε σε ξένα ΜΜΕ, όχι στον ελληνικό λαό, ούτε στους αρχηγούς που "ενημέρωσε", ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, στην ίδια συνάντηση που είχε υποβαθμίσει ως τάχα "υπηρεσιακή". Τι λέει αυτή η συμφωνία;» αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτηση του στο Twitter. Επιπλέον, θέτει το ερώτημα «σε ποια βάση διεξάγονται οι τεχνικές συνομιλίες υπό το ΝΑΤΟ που προχθές διαψεύδονταν, αλλά σήμερα επιβεβαιώνονται; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;».

  Απάντηση Πέτσα σε Κατρούγκαλο: Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό

  "Μας κάνει μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Κατρούγκαλος ρωτά εμάς και δεν ρωτά τον Αρχηγό του. Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό, για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Οπότε μάλλον ο κ. Κατρούγκαλος έχει χαθεί στη μετάφραση του ανασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως" τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο briefing, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. "Υπάρχει αναφορά στο άρθρο ότι η διαφορά είναι μία, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και καλούμε τη γειτονική χώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που διεκόπησαν, από τον Μάρτιο του 2016, όταν με υπαιτιότητα της Τουρκίας σταμάτησαν. Απαραίτητη προϋπόθεση ο τερματισμός των προκλητικών ενεργειών και η αποκλιμάκωση της έντασης που έχει καλλιεργηθεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας" πρόσθεσε.

  Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας χωρίς να ενημερώσει κανέναν

  Τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού στρέφει ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου, και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Τουρκία τίναξε στον αέρα τη συμφωνία την τελευταία στιγμή. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι "διεξάγει μυστική διπλωματία" και ότι "δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις". Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα "για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε".

  Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

  "Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα.

  Από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας.

  Ενώ από το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του Πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  Στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση.

  Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί «θορύβων», «ανέμων» και «συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες».

  Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία.

  Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο.

  Έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε.

  Πέτσας για Τσίπρα: Ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα

  Απάντηση στα όσα έγραψε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Facebook, σχετικά με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για την τριμερή στο Βερολίνο, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "το κοστούμι που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, του πέφτει μεγάλο" και "για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα".

  Αναλυτικά, σε δήλωσή του, ο Στέλιος Πέτσας σημειώνει: "Περιμέναμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά σε όλους τους Έλληνες ότι το κοστούμι που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, του πέφτει μεγάλο. Για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα. Ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο".

  Και καταλήγει ο Στέλιος Πέτσας με την επισήμανση ότι "όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην Αντιπολίτευση".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα