• Τσίπρας: “Η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται με πρωτοφανή ανικανότητα” - Πρότεινε Τζανακόπουλο για Γραμματέα

  7:33 μμ, Τετάρτη 02 Σεπ 2020 7:33 μμ, Τετάρτη 02 Σεπ 2020

  Τον Δημήτρη Τζανακόπουλο πρότεινε για Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ εισηγήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε επίσης να αναβληθεί το Συνέδριο του κόμματος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και έως ότου οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν τη διεξαγωγή του.

  Στην εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, καταλογίζοντάς της “πρωτοφανή ανικανότητα”. Όπως είπε, “η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας. Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο. Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα. Μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, την πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης”. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτό “έχει κοντά ποδάρια όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα”.

  Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές πως “απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της" και υπογράμμισε ότι "οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε. Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε. Προτείνω λοιπόν να αποφασίσουμε την αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν”.

  Πρότεινε, επίσης, να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος. Είπε συγκεκριμένα:

  - Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.

  - Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος μας.

  - Να συνεχίσουμε την εγγραφή νέων μελών και την ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας.

  Και να προχωρήσουμε σε ευρύ ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων για να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία.

  “Προτείνω λοιπόν στη νέα αυτή φάση να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο σύντροφος Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Και βεβαίως στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε με την πρότασή του να συγκληθεί την ερχόμενη Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή για να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά, καθώς βεβαίως και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα