• Διακόπουλος: Πρόθεση του Ερντογάν ήταν να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο - Τι είπε για την παραίτησή του

  3:58 μμ, Τετάρτη 02 Σεπ 2020 3:58 μμ, Τετάρτη 02 Σεπ 2020

  Επιμένει ο Αλέξανδρος Διακόπουλος ότι πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Μιλώντας στο CNN Greece και αναφερόμενος στο ζήτημα της παραίτησής του, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού είπε ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα από όσα έχει κάνει. «Όσοι ασχολούνται με τα κοινά, πρέπει να έχουν πάντα έτοιμη την παραίτησή τους» τόνισε.

  Ο αντιναύαρχος ε.α. επανέλαβε την τοποθέτησή του ότι δεν ξέρει αν κάνει έρευνες το Oruc Reis στην περιοχή, αλλά αντίθετα – όπως λέει – ήρθε για να προκαλέσει. «Το ενδιαφέρον του τουρκικού πλοίου δεν ήταν επιστημονικό. Είδα φωτογραφίες με απλωμένα καλώδια, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος της επίσκεψής του».

  Σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλο, στην παρούσα συγκυρία είναι πιο κοντά από ποτέ ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ωστόσο εκτίμησε πως αυτό δεν θα συμβεί διότι η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί με σύνεση και νηφαλιότητα.

  Ο κ. Διακόπουλος εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Γάλλους για εξοπλιστικά: «Δεν πιστεύω ότι η αγορά θα αγγίξει τα 10 δισ. Θα υπάρξει αγορά Rafele. Η ανάγκη για νέα εξοπλιστικά είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια και πριν η Τουρκία κόψει την αλυσίδα και γίνει ανεξέλεγκτη στη συμπεριφορά της και επιθετική, καθώς στα 10 χρόνια κρίσης δεν υπήρξαν νέοι εξοπλισμοί και δεν ανανεώθηκε το οπλοστάσιο της χώρας».

  Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία επισημαίνει πως ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι απαραίτητη όχι μόνο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα.«Μέγιστη ανάγκη είναι στο ναυτικό» δηλώνει ο κ. Διακόπουλος, αναφέροντας πως η Ελλάδα έχει τέσσερις θάλασσες και πρέπει να διαθέτει σύγχρονα πλοία και φρεγάτες για να προασπίζει τα συμφέροντά της. «Καλώς παίρνουμε τα Rafale, είναι μια καλή αγορά, όμως δεν αρκούν αυτά, πρέπει να πάρουμε και φρεγάτες», υποστηρίζει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού.

  «Αν δεν πάμε στη Χάγη τι άλλο μπορεί να γίνει;» αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Διακόπουλος, συμπληρώνοντας: «Στο τέλος εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει που το πάει ο Ερντογάν και δεν παίζει το παιχνίδι του. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη οδό πριν της Χάγης. Το θέμα είναι με ποια ατζέντα θα πάμε στη Χάγη».

  Ο κ. Διακόπουλος πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν έχει απασφαλίσει, όμως η Ελλάδα επιμένει ότι το μόνο αντικείμενο είναι τα όρια των θαλασσίων ζωνών. «Ο Ερντογάν περπατάει στο χείλος του γκρεμού και δεν τον νοιάζει να μας πάρει μαζί. Είναι ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας», τόνισε ο αντιναύαρχος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα