• Πέτσας: Ζητάμε ξεκάθαρη στάση από τα κόμματα για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

  5:48 μμ, Δευτέρα 24 Αυγ 2020 5:48 μμ, Δευτέρα 24 Αυγ 2020

  «Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων», ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

  «Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020» σημείωσε ο κ. Πέτσας και τόνισε: «Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

  Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, που εισάγονται το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, λέγοντας ότι: «Στις 18:00 το απόγευμα, εισάγονται στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής οι συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η εποχή των δισταγμών, τελείωσε. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν, ναι ή όχι».

  Ο κ.Πέτσας σχολιάζοντας την κριτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, επικαλέστηκε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στις 10 Ιουνίου στο forum των Δελφών, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη συμφωνία με Ιταλία, και εκτίμησε ότι πρέπει να οδηγήσει σε άμεση διαπραγματευση ΑΟΖ και με Αίγυπτο, συμφωνώντας με τη μερική οριοθέτηση, και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει τμηματικά.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές και είπε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητήσουμε το μοναδικό υπό συζήτηση θέμα για εμάς, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

  Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την Τουρκία πως αντί να προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, όπως δεσμεύθηκε, κλιμακώνει την ένταση με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και την έκδοση Navtex. «Να απασχολήσει τους εταίρους μας και εμάς ως άσκηση αξιοπιστίας κατά πόσο ο κ.Ερντογάν εννοεί τα όσα λέει. Έχει δρόμο η Τουρκία για να το αποδείξει. Αν φανεί αποκλιμάκωση είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε στιγμή» σημείωσε ο κ.Πέτσας. Λέγοντας ότι «το πλαίσιο συζήτησης με την Τουρκία δεν είναι ακορντεόν» διευκρίνισε: «Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Γι αυτό το πλαίσιο μιλάμε και για τίποτε άλλο».

  Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γερμανού ΥπΕξ Χάικο Μάας, αύριο στην Αθήνα, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα, και το ενδεχόμενο γερμανικής μεσολάβησης, ο κ.Πέτσας είπε ότι η Γερμανία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη της ΕΕ αυτή την περίοδο «και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα οποιαδήποτε πρωτοβουλία κι αν αναλάβει». Όμως τόνισε ότι «πρέπει να έχει αξιόπιστους συνομιλητές. Να αποδείξει η Τουρκία ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής».

  Τέλος, ο κ.Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες κυρώσεις περιμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας, είπε ότι είναι υποχρέωση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει σχετική εισήγηση με κατάλογο κυρώσεων που θα προτείνει από την στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να προχωρά σε προκλήσεις.

  «Θα περιμένουμε την εισήγηση του κ. Μπορέλ και μετά θα τοποθετηθούμε» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος έκλεισε λέγοντας ότι η αυριανή συνάντησή του με τη ΠτΔ είναι καθαρά εθιμοτυπική.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα