• Πέτσας: Το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και αυτό είναι απαράδεκτο

  2:07 μμ, Πέμπτη 30 Ιουλ 2020 2:07 μμ, Πέμπτη 30 Ιουλ 2020

  Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τουρκική NAVTEX για αποστολή του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. "Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  "Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της. Με οδηγίες του Πρωθυπουργού, έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος είχε επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είπαμε, ταυτόχρονα, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως σε περιόδους έντασης. Είπαμε -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει -όπως έγινε και με την Ιταλία- οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών" είπε ο κ. Πέτσας

  "Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται, όμως, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη" ανέφερε.

  Για τα αναδρομικά

  "Με απόφαση της Κυβέρνησης, καταβάλλονται εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τρεις λοιπόν λέξεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση: Πλήρως, όλους, εφάπαξ" είπε ο κ. Πέτσας.

  "Πρώτον: Η Κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και έτσι -με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες- βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους. Δεύτερον: Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Και τρίτον: Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 1,4 δισ. ευρώ περίπου" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας και ανέφερε συγκεκριμένα:

  - Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά

  - Αυξήθηκαν, οι συντάξεις χηρείας, στο 70%, από 50% που ίσχυε.

  - Αυξήθηκαν, οι προσωρινές συντάξεις, στο 80%, από 50%.

  -Αυξήθηκαν, οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται, στο 70%, από 30% που ίσχυε.

  - Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.

  -Ειδικά για τους αγρότες, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α.

  "Είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων. Και με τη χθεσινή απόφαση για τα αναδρομικά εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Έλαβε υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Υιοθέτησε κριτήρια που αφορούν: τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους, τη δίκαιη αντιμετώπιση των νέων συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις, τη στήριξη των εργαζομένων, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα", τόνισε ο κ. Πέτσας.

  "Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, ιδίως για τις νέους μας. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού και αφετέρου από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα. Στηρίξαμε και πρόκειται να στηρίξουμε περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που είδαν απρόοπτη κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, εξαιτίας της πανδημίας. Και παράλληλα, οφείλουμε, μετά τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις -όπως τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- να ενισχύσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων" συμπλήρωσε.

  Για την οικονομία

  "Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε παραπάνω από 100.000 ευρωπαίους συμπολίτες μας και βύθισε την Ευρώπη στη βαθύτερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μια απλή αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση. Σπάει ένα πολιτικό ταμπού. Γιατί η κυοφορία τόσων μηνών διαπραγμάτευσης γέννησε ένα Ταμείο 750 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του κοινού προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γέννησε δηλαδή νέα ευρωπαϊκά όπλα. Και η Πατρίδα μας, ισότιμα, μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη πυρός. Για να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την κρίση. Για να πετύχουμε δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και ανάταση της κοινωνίας. Για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

  Η οικονομική δύναμη πυρός που παρέχουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου, αθροίζεται σε περίπου 72 δισ. ευρώ. Περίπου 19 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις, 13 δισ. δάνεια και σχεδόν 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027. Και βέβαια, οι όροι εκταμίευσης είναι ίδιοι και για τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης" ανέφερε ο κ. Πέτσας.

  "Τους πόρους αυτούς δεν θα τους σπαταλήσουμε, θα τους επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Αποτελεί, λοιπόν, μείζονα πρόκληση, και συνάμα ιστορική ευκαιρία, να διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Να θεμελιώσουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Να αναπροσαρμόσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας στις ανάγκες της εποχής που έρχεται και να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Να μειώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, που έβαζαν φρένο στην πραγματική οικονομία και τροφοδοτούσαν την παραοικονομία. Να φέρουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς.

  Σημαντικό ρόλο στο σχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε, θα έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες αποτελούν και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε ήδη τις προτάσεις και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Έτοιμοι να ακούσουμε, το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας μας, τους παραγωγικούς φορείς, τον κόσμο της εργασίας, τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να καταθέσουν συγκροτημένες προτάσεις και, βεβαίως, τις κατευθυντήριες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε μία συνεκτική εθνική πρόταση, την οποία και θα καταθέσουμε προς έγκριση στα ευρωπαϊκά όργανα. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσουμε οι Έλληνες ενωμένοι την πρωτοφανή φετινή κρίση. Για να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των πολιτών. Για να θεμελιωθεί η πορεία που οραματιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μάτι

  Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μάτι, όπου συναντήθηκε με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής και άκουσε τις απόψεις τους για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό του Ματιού που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος. "Αιχμή των συζητήσεων ήταν οι νεότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται: Η αξιοποίηση δύο οικοπέδων για την εξυπηρέτηση αναγκών της τοπικής κοινωνίας, αφενός για κατασκευή πρότυπου συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας, που θα διατεθεί σε άστεγους πυρόπληκτους, και αφετέρου για τη δημιουργία ενός άλσους, που θα αποτελεί επίσης πάρκο μνήμης. Τα έργα αυτά θα γίνουν με την αξιοποίηση δωρεάς συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία και Κύπριους πολίτες" ανέφερε ο κ. Πέτσας.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα