• Μητσοτάκης: Έτσι θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

  1:47 μμ, Τετάρτη 29 Ιουλ 2020 1:47 μμ, Τετάρτη 29 Ιουλ 2020

  'Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ", ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής.

  "Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δικαίωμα όμως που επεκτείνεται και σε συνταξιούχους του δημοσίου . Συνολικά ωφελημένοι θα είναι λίγο περισσότεροι από 2,5 εκατ. συνταξιούχοι" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Με την ίδια ειλικρίνεια και τόλμη που η κυβέρνηση εφάπαξ θα εκταμιεύσει αυτό το ποσό πριν από το τέλος του έτους, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχει περιθώριο για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους. Η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Προστατεύτηκαν πλήρως και η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες, να εξετάζει προφανώς και τη βιωσιμότητα του χρέους και να κρατά εφεδρείες σε κάθε δύσκολη στιγμή" είπε ο Πρωθυπουργός.

  "Ενδεχομένως να υπάρχουν παροτρύνσεις, αιτιάσεις, πλειοδοσίες, να αυξηθεί αυτό το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις, θέλω όμως να απευθυνθώ στους συνταξιούχους και να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό αποτελεί μια πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για ανέργους, εργαζόμενους ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό, θα ήταν άδικο για επόμενες γενιές. Άδικο για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα και ομοψυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις, από τα γεγονότα στον Έβρο και την πανδημία μέχρι τη διεθνή οικονομική αναταραχή και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας" συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Γιατί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε, ειδικά σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

  Μαξίμου για αναδρομικά: Οριζόντια η ρύθμιση - Περιλαμβάνει και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
  "Η Κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους", τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή για την καταβολή των αναδρομικών.

  "Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ" σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

  Το Μαξίμου απαντά και στο ερώτημα γιατί θα καταβληθούν τα αναδρομικά που αφορούν μόνο στην κύρια σύνταξη και δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές. "Η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον η Κυβέρνηση δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Υπογραμμίζεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας" τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

  "Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού" αναφέρουν κυβερνητικές πηγές εξηγώντας γιατί είναι πεπερασμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια.

  Η κυβέρνηση, υπογραμμίζουν, "στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα