• Κόντρα Χρυσοχοΐδη-Βούτση στη Βουλή για τις μολότοφ στο Σύνταγμα

  10:52 μμ, Πέμπτη 09 Ιουλ 2020 10:52 μμ, Πέμπτη 09 Ιουλ 2020

  Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ζητεί τον λόγο από τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λευτέρη Οικονόμου, καλώντας τους να παραιτηθούν: "Νομίζετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να είστε σε αυτά τα έδρανα κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου; Με ποιο δικαίωμα χτυπήσατε την σημερινή διαδήλωση; Πού το βρήκατε το δικαίωμα κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου; Διότι εσείς εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις καταστολής που προσχεδιασμένα χτύπησαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχαν οργανώσει την εκδήλωση" αναρωτήθηκε ο κ. Βούτσης και συνέχισε: "Δεν υπάρχουν προσχήματα για το αν υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες ενδεχομένως κινήσεις ατόμων ή έγινε ενδεχομένως οποιαδήποτε ρίψη μιας πέτρας και μιας μολότοφ. Είμαστε το ίδιο έμπειροι με σας, αλλά σε αγώνες. Δεν έχουμε την επιχειρησιακή εμπειρία τη δική σας. Είστε και οι δύο, αναφέρομαι προσωπικά, επί 15 χρόνια με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, επιχειρησιακά ή ως πολιτικοί υπεύθυνοι στα ηνία της αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά διαστήματα. Δεν είχατε την εμπειρία ότι είστε απολύτως συνυπεύθυνοι και απολύτως υπεύθυνοι αν γίνονταν σήμερα τα εκτεταμένα επεισόδια από τις δυνάμεις των οποίων προΐσταστε; Δεν την είχατε αυτή την εμπειρία; Ρωτήστε εναντίον ποιων διαδηλωτών σήμερα, οι δυνάμεις των οποίων προΐσταστε επετέθησαν".

  Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Βουλή όπου συζητείτε το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις: "Σας λέγαμε επί μήνες και χωρίς πάντοτε να σας επιρρίπτουμε ευθύνες κ. Χρυσοχοΐδη και το ξέρετε αυτό, γιατί είμαστε πάρα πολύ έμπειροι, το πώς αυτονομούνται ενδεχομένως κάποιο θύλακες της αστυνομίας. Χτυπούσαν νεολαίους στις πλατείες, χτύπησαν ορισμένους γιατί δεν τους άρεσε η φάτσα τους, χτυπούσαν μοτοσυκλετιστές στα φανάρια της Μιχαλακοπούλου, έκαναν εισβολές πολύ πέραν των διαταγών που υποτίθεται πως είχαν από εσάς κ. Χρυσοχοϊδη σε διάφορες επιχειρήσεις, σας προειδοποιούσαμε για όλα αυτά, και το ξέρετε, Και αυτή τη μέρα που γίνεται αυτή η ιστορική συζήτηση, με την έννοια πως είναι η μέρα που η κυβέρνηση σας αποφάσισε να γιορτάσει το πρώτο έτος της διακυβέρνησης, φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο, και έγινε μια σκληρή αντιπαράθεση μέσα στο Κοινοβούλιο σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη μέρα επιλέξατε να δώσετε εντολές ή να ανεχθείτε και το λέω αυτό γιατί γνωρίζουμε δεκαετίες τώρα πως μερικά πράγματά γίνονται εκτός ελέγχου και εντολών, σε κάθε περίπτωση ή δώσατε αυτές τις εντολές ή ανεχθήκατε αυτές τις συμπεριφορές, το επιχειρούμενο πογκρόμ στους δρόμους της Αθήνας, για να γεμίσουν οι μπουκωμένες ιστοσελίδες, με άρθρα του τύπου, υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και διαλύεται ο κοινωνικός ιστός, σοβαρά κ. Χρυσοχοΐδη, σήμερα; Σήμερα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν σε συγκέντρωση ενάντια του νομοσχεδίου; Επιλέξατε ή ανέχεστε να γίνεται σήμερα αυτή η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, σας το λέω ευθύτατα, δεν μπορείτε κατά την κοινή δημοκρατική λογική και την κοινοβουλευτική τάξη να συνεχίσετε να είστε σε αυτά τα έδρανα" υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Πρέπει ή να αποχωρήσετε ή αν παραμείνετε άμεσα να απολογηθείτε ενώπιον της Ελληνικής Βουλής. Τι μήνυμα δίνετε, εάν με παρούσα όλη τη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να καλούν σε συγκέντρωση, με όλη αυτή την επισημότητα , συμβαίνουν αυτά που μαθαίνουμε εκεί έξω, με μηχανάκια να περνάνε μέσα από τη διαδήλωση, με νεαρούς αστυνομικούς να λειτουργούν εκδικητικά εναντίον άλλων νεολαίων και διαδηλωτών, φανταστείτε τι θα γίνει κ. Χρυσοχοΐδη σε επόμενες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που δεν θα υπάρχουν τα φώτα της δημοσιότητας, όταν θα έχει πέσει η νύκτα, τότε τι θα γίνει; Θα γίνουν αυτά που μάθαμε πως έγιναν στα μπαράκια των Εξαρχείων και διάφορες άλλες εκδηλώσεις της νεολαίας και δεν θα υπάρχει κανείς να τα καταγγείλει και να τα επικοινωνήσει".

  Συνέχισε λέγοντας: "Σήμερα φέρατε ένα νομοσχέδιο για να οργανώνετε καλύτερα αυτή την καταστολή. Έχετε τεράστια ευθύνη , και να την αναλάβετε για τα σοβαρά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αθήνα. Εάν σας έχουν υπερβεί τα γεγονότα τότε να παραιτηθείτε σήμερα".

  Τον λόγο πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να απαντήσει στον κ. Βούτση: "Δεν αντιλαμβάνομαι ειλικρινά αυτόν τον τόνο τον δραματικό τον οποίο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής... Άκουσα με δραματικό τόνο να περιγράφονται περιστατικά τα οποία ο κ. πρόεδρος ή ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει κατά τη δική του αντίληψη, υπάρχουν όμως πραγματικά περιστατικά, και το πραγματικό περιστατικό είναι ότι οι δυνάμεις εδώ μπροστά δέχτηκαν 15 μολότοφ και οι μολότοφ σκοτώνουν, αν το γνωρίζετε, οι μολότοφ σκοτώνουν και εσείς εδώ έρχεστε να μας πείτε τώρα..." ξεκίνησε ο υπουργός προκαλώντας αντιδράσεις. Όπως συνέχισε: "Τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Αυτοί διέλυσαν τη συγκέντρωση. Η αστυνομία δεν έχει κανένα λόγο να διαλύσει τη συγκέντρωση. Η αστυνομία αυτό που κάνει είναι να προστατεύει τους διαδηλωτές να διαδηλώσουν και από την άλλη πλευρά... Ακούστε, αν νομίζετε ότι την πολιτική μάχη που χάσατε δυο μέρες θα την κερδίσετε με τραμπουκισμούς κάνετε λάθος. Λοιπόν, οι τραμπούκοι δολοφόνοι πήγαν να δολοφονήσουν αστυνομικούς και διέλυσαν και τη συγκέντρωση και αυτήν τη στιγμή επιχειρούν να καταστρέψουν την πόλη. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προασπίσουμε και τη Δημοκρατία και τις περιουσίες τω ανθρώπων. Αυτό να το γνωρίζετε" είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα