• Σεμπάστιαν Κουρτς: Η Τουρκία δεν θα μας εκβιάσει

  10:10 μμ, Κυριακή 21 Ιουν 2020 10:10 μμ, Κυριακή 21 Ιουν 2020

  Για το πώς μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «Κ» ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Παράλληλα τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθεί επάξια απέναντι στον κορονοϊό και ότι είναι υψίστης σημασίας η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό πιο ενωμένη από ποτέ, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψει στην Τουρκία να την εκβιάζει και αυτό θα επιτευχθεί μόνον εάν όλα τα κράτη αποφασίσουν να ενεργήσουν αποφασιστικά σε πολιτικό επίπεδο.

  Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα:

  – Θα ήθελα να συζητήσουμε λίγο για την Τουρκία και να σας ρωτήσω πώς θα πρέπει κατά την άποψή σας η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει! Δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να εκβιάσει την ΕΕ, όπως έχει προσπαθήσει επανειλημμένως. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο στείλαμε βοήθεια στον Εβρο τον περασμένο Μάρτιο: ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να υπερασπιστεί τα σύνορά της τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν και τα σύνορα της Ε.Ε. και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Είμαι πολύ χαρούμενος βλέποντας την ΕΕ να έχει βοηθήσει συνολικά την Ελλάδα να υπερασπιστεί να εξωτερικά σύνορα, ενώ ο FRONTEX διαδραμάτισε κομβικό ρόλο. Η απάντηση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία πρέπει πάντοτε να είναι ξεκάθαρη. Χρειάζεται να δείξουμε ενότητα όχι μόνο στο ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και απέναντι σε αμφιλεγόμενα θέματα.

  – Θεωρείτε ότι η απουσία ευρωπαϊκού στρατού είναι εμπόδιο σε αυτό; Θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε ενιαίο στρατό στο μέλλον ή μήπως είναι οι διαφορετικές απόψεις πάνω στο ζήτημα ασύμβατες;

  Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε θέματα ασφαλείας και αμύνης. Έτσι, συμμετέχουμε στην PESCO αλλά και σε άλλες αποστολές της Ε.Ε. στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει ενεργά στο να διασφαλίσει τη σταθερότητα στα ανατολικά και νότια σύνορά της. Επιτρέψτε μου όμως να είμαι σαφής: δεν βλέπω την προοπτική για ενιαίο στρατό με ιδιαίτερα μεγάλη θέρμη επειδή η Αυστρία είναι μια ουδέτερη χώρα και κάτι τέτοιο θα ήταν νομικά αδύνατο για εμάς. Μια στενότερη συνεργασία παρ’ όλα αυτά εξοικονομεί χρήματα και επιτρέπει συνέργειες μεταξύ στρατών κρατών-μελών της ΕΕ, κάτι το οποίο μας κάνει όλους μαζί ισχυρότερους.

  – Αν υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Αγκυρα απέναντι στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ποια θα είναι η απάντηση της Αυστρίας;

  Ελπίζουμε πως θα είναι δυνατό να σταματήσουν αντίστοιχες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μελών της ΕΕ από την Τουρκία. Εμείς, ως ΕΕ, αποσκοπούμε σε καλές συνεργασίες με όλους τους γείτονές μας. Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι με τους γείτονές μας σε περίπτωση που τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα και να δρούμε συντεταγμένα σε πολιτικό επίπεδο. Να στέλνουμε σαφή μηνύματα ότι είμαστε μία ενιαία μάζα, ότι θα είναι αδύνατο να μας διχάσει οποιοσδήποτε το προσπαθήσει και ότι η θέση μας απέναντι σε ζητήματα διεθνούς δικαίου είναι αμετακίνητη. Είτε αυτό έχει να κάνει με την Ουκρανία, είτε με την Ελλάδα, είτε με την Κύπρο.

  Πηγή: Καθημερινή

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα