• Σκληρή κόντρα στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  7:40 μμ, Τετάρτη 27 Μάι 2020 7:40 μμ, Τετάρτη 27 Μάι 2020

  Έντονη ήταν η αντιπαράθεση την Τετάρτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του εισαγγελικού αιτήματος για άρση της ασυλίας 54 εν ενεργεία βουλευτών μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της κατάχρησης εξουσίας για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν υπερήφανοι για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ άφησαν αιχμές, για εσωτερικά προβλήματα και τακτικισμούς της ΝΔ, που είχαν ως αποτέλεσμα να συζητηθούν στη Βουλή οι άρσεις ασυλίας.

  Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασσούλας όσο και ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου, επεσήμαναν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

  Την άποψη αυτή υιοθέτησαν όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης.

  Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις επικριτικές αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο εθνικό αυτό θέμα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπύρο Λιβανό να απαντά ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά στην πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού.

  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που πήρε πρώτος το λόγο, δήλωσε υπερήφανος για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας», και τόνισε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

  «Όχι απλώς δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε για τη Συμφωνία αλλά αισθανόμαστε υπερήφανοι διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλυσε μια διαφορά 10ετιών και αναβάθμισε το διπλωματικό κύρος της χώρας. Η διάταξη του Συντάγματος είναι σαφής. Η γνώμη και η ψήφος του βουλευτή δεν διώκεται ούτε εξετάζεται και ο εισαγγελέας στέλνει στη Βουλή δικογραφία μόνο για υπόθεση που αφορά συκοφαντική δυσφήμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

  «Δεν είναι θέμα παραδεκτού αλλά θέματα νομιμότητας, από τη στιγμή που εστάλη από την εισαγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η επιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα της μήνυσης», παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

  «Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι που ψηφίσαμε τη Συμφωνία, πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον, υπακούοντας στη σταθερότητα και την ειρήνη στη περιοχή και είμαστε υπερήφανοι. Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, έθεσε ως θεμέλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την πιστή τήρηση της Συμφωνίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Περίμενα από τη κυβερνητική πλειοψηφία όχι μια δικολαβική συμπεριφορά αλλά μια πράξη σωφροσύνης για να φανεί η γελοιότητα αυτών που μας εγκαλούν».

  Ο κ. Αθανασίου παρενέβη εκ νέου σημειώνοντας: «Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς και ως θεσμικός είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή και να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες».

  Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι «η μήνυση κατά βουλευτών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, αναδεικνύει το μέγεθος της ανοησίας του ελληνικού εθνικισμού».

  «Ενάμιση χρόνο μετά τη ψήφιση της, η Συμφωνία, που άλλαξε και αναδιαμόρφωσε το πεδίο σχέσεων στα Βαλκάνια αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών, αποτελεί τη κεντρική επιλογή, τον πυλώνα για την εξωτερική πολιτική της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

  Ταυτόχρονα, μίλησε για «πολιτική στροφή της ΝΔ από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και για «νομική αντίφαση της λόγω εσωτερικών ανισορροπιών που δεν μπορούν όμως να οδηγούν σε καταστρατήγηση του συντάγματος», όπως είπε.

  «Είναι προφανές ότι ο βουλευτής έχει το δικαίωμα να ψηφίζει κατά συνείδηση δίχως το φόβο ποινικών διώξεων. Η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

  Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η ΝΔ διαφώνησε και διαφωνεί με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

  «Είναι μια επιβλαβής συμφωνία, είναι υποχώρηση από τις κεκτημένες εθνικές κόκκινες γραμμές και δεν καταλάβαμε που ωφέλησε τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ εξάντλησε όλα τα πολιτικά όπλα που είχε, ως και πρόταση δυσπιστίας στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όμως, από τη στιγμή που ψηφίστηκε έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί η χώρα έχει συνέχεια», τόνισε ο κ. Λιβανός και συνέχισε: «Είμαστε κράτος δικαίου που τιμά την υπογραφή του και δεν αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ασπίδα για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε ήταν καθήκον μας να την εφαρμόσουμε, αλλά παρατηρούμε αυστηρά τη τήρηση της, προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα μας και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις».

  «Όσοι ψαρεύουν με ανέξοδο λαϊκισμό δεν έχουν το μονοπώλιο αγάπης για τη πατρίδα. Η πατρίδα ανήκει σε όλους. Δεν είναι ώρα, με την απροκάλυπτη τουρκική επιθετικότητα, να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς. Είναι ώρα για σύνεση και ιστορικό καθήκον. Δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε: «Καταδικάζουμε κάθε ακραία συμπεριφορά. Εμείς διαφωνούμε πολιτικά αλλά σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής. Θυμίζουμε ότι το 2013 με το ίδιο σκεπτικό αποφασίσαμε για τη ψήφιση των μνημονίων. Η υπόθεση, κρίνουμε ότι έπρεπε να τεθεί στο αρχείο. Δεν είναι δυνατόν η μετατροπή, εθνικών πολιτικών επιλογών σε αξιόποινες πράξεις. Κριτής των επιλογών τους είναι ο ελληνικός λαός».

  Κόντρα για τον Αντώνη Σαμαρά

  Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μίλησε για άθλιο διχαστικό κλίμα που δημιουργήθηκε πριν αλλά και μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και για πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια επίθεση από ακραίες ομάδες Χρυσαυγιτών κατά της Βουλής.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα