• Βουλή: Κόντρα Βορίδη - Γεννηματά για την αγροτική πολιτική

  10:44 μμ, Δευτέρα 03 Φεβ 2020 10:44 μμ, Δευτέρα 03 Φεβ 2020

  Στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελαιοπαραγωγών και των ελλειμμάτων του ΕΛΓΑ, επικέντρωσε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, απαντώντας στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΚΙΝΑΛ για τον αγροτικό τομέα.

  Στην ομιλία της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνησή της επί επτά μήνες δεν έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας και για τη μείωση του κόστους παραγωγής και κυρίως του κόστους ενέργειας, ρωτώντας: "Θα υλοποιήσετε επιτέλους κύριοι της κυβέρνησης την κάρτα αγροτικού πετρελαίου που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;"

  Όπως είπε η, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ειδικά μέτρα για τα εθνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τα γαλακτοκομικά και άλλα. Μιλώντας ειδικότερα για "τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τους ελαιοπαραγωγούς" είπε - μεταξύ άλλων - ότι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν "μείωση της παραγωγής, υποβάθμιση της ποιότητας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και εξευτελιστικές τιμές λόγω των αδασμολόγητων εισαγωγών της Ε.Ε. από τρίτες χώρες που υπέγραψαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ".

  Η κ. Γεννηματά πρότεινε ουσιαστικές αποζημιώσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος και την στήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσα από τη σχετική προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την εξασφάλιση πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων, μέσα από την ενεργοποίηση του Κανονισμού de Minimis και απαλλαγή των ελαιοπαραγωγών, για 2 τουλάχιστον χρόνια, από τις εισφορές για την δακοκτονία.

  Ο κ. Βορίδης απέρριψε τις αιτιάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ότι η νέα κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους αγρότες, παραθέτοντας σειρά δράσεων όπως η μείωση φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, αλλά και η επερχόμενη ρύθμιση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

  Οι παραγωγοί γνωρίζουν για το ενδιαφέρον μας, είπε ο κ. Βορίδης, «τι έγινε φέτος και δεν είχαμε - παρά ελάχιστες - κινητοποιήσεις; Διότι βλέπουν τη μεθοδική προσπάθεια μας, σε όλα τα μέτωπα». Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική αυξημένης τυποποίησης και υψηλής ποιότητας και να απευθυνθεί προς μικρότερες αγορές που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν την ποιότητα αυτή.

  Ένα επιπλέον μέτρο που έχουμε στη διάθεσή μας, είπε ο κ. Βορίδης, είναι αυτό της αποθεματοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι παίρνεις άδεια από την Επιτροπή, προκειμένου το πιο χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο να αποτραβηχθεί από την αγορά, ενισχύεις με ένα μικρό ποσό τον παραγωγό για την αποθεματοποίηση και η τεχνητή έλλειψη οδηγεί σε κάποια αύξηση της τιμής, είπε ο κ. Βορίδης. Σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό για να δουλέψει, εξαρτάται από τις ποσότητες και την επιθυμία του παραγωγού να κάνει αποθεματοποίηση. Εμείς το εξετάζουμε, και είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε, πρόσθεσε ο υπουργός.

  Παράλληλα, ο κ. Βορίδης μίλησε για την «τεράστια επιτυχία» της Ελλάδας να αποφύγει τους δασμούς στο ελαιόλαδο: Επιβλήθηκαν στην Ισπανία, αλλά όχι στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, με προσωπικές ενέργειές του, εξασφάλισε το πλεονέκτημα. Τώρα πρέπει οι τυποποιητές και οι έμποροι να το αξιοποιήσουν, ο εφοδιαστικός κλάδος να κάνει τη δική του δουλειά, είπε ο κ. Βορίδης.

  Απαντώντας στην ανάγκη κάλυψης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι ο οργανισμός χάνει κάθε χρόνο 60-70 εκ. ευρώ και ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυξήσει το ασφάλιστρο. Όπως είπε ο υπουργός, δημιουργήθηκε ήδη μια επιτροπή που μελετά τις καλές διεθνείς πρακτικές - και σημείωσε ότι μελετάται η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Όπως είπε ο κ. Βορίδης, ο ίδιος αναμένει τα στοιχεία της επιτροπής εντός Μαρτίου, και θα παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2020.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα