• Το ψυχολογικό όριο του 20%

  11:29 πμ, Σαββατο 05 Μάι 2012 11:29 πμ, Σαββατο 05 Μάι 2012

  Τρία είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, η οποία με βεβαιότητα προβλέπεται δύσκολη και ταραχώδης καθώς οι κλυδωνισμοί από το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ισχυροί.

  Πρώτον, εάν το ΠΑΣΟΚ, όπως γράφει ο «Τύπος της Κυριακής» θα καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 20%«Η επιβίωση της χώρας δεν είναι θέμα μόδας», καθώς υπάρχουν πολλά στελέχη που εκτιμούν ότι κάτω από το 20% στο ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει συζήτηση που θα αφορά ακόμη και την ηγεσία του κόμματος.

  Δεύτερον, το που θα κάτσει η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμάται ότι μία μεγάλη διαφορά καθιστά ανίσχυρο τον Ευ. Βενιζέλο, όχι μόνο στις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και εντός κόμματος.

  Τρίτον, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ, διότι, αν το αποτέλεσμα της κάλπης προκύψει αμφισβήτηση της κεντρικής θέσης που κατέχει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα, τότε σχεδόν αυτόματα και μέσα από το ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, που δεν είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ.

  Οι αποστάσεις κορυφαίων στελεχών από τον Ευ. Βενιζέλο είναι δεδομένες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση αμφισβήτησή του. Βασικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ λέει στην εφημερίδα ότι «κανείς το βράδυ των εκλογών δεν θα γίνει Βενιζέλος του 2007, καθώς προτεραιότητα για τη χώρα είναι το πώς θα κυβερνηθεί και όχι τα εσωκομματικά μας».

  Πολύ πριν από την εκλογική αναμέτρηση ο ίδιος ο Βενιζέλος απέρριψε προτάσεις για διάλυση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα προεκλογικά. Η είδηση, ωστόσο, είναι ότι δεν απέρριψε αυτές τις σκέψεις μετεκλογικά, τις οποίες συναρτούσε άμεσα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

  Είναι βέβαιο, συμπληρώνει η εφημερίδα ότι ο ίδιος, εφόσον το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό, θα αναλάβει την πρωτοβουλία των απαιτούμενων αλλαγών αφενός για να ισχυροποιήσει τη θέση του και αφετέρου για να δώσει το δικό του στίγμα στην επόμενη περίοδο.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα