• Το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη ρίχνει ο Παρασκευόπουλος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

  7:52 μμ, Τετάρτη 01 Ιουν 2016 7:52 μμ, Τετάρτη 01 Ιουν 2016

  Το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη πετάει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος για τις καθυστερήσεις στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής.

  Νωρίτερα, οι συνήγοροι των θυμάτων της υπόθεσης στράφηκαν κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης και των αρμοδίων θεσμικών οργάνων της πολιτείας κάνοντας λόγο για «υπονόμευση της διαδικασίας» στην εκδίκαση της υπόθεσης της «Χρυσής Αυγής».

  Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι «ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης», ωστόσο όπως επισημαίνει «γραπτό αίτημα από τη Διευθύνοντα του Εφετείου Αθηνών για τον ορισμό άλλης αίθουσας προκειμένου να διεξαχθεί η συγκεκριμένη δίκη, δεν διαβιβάσθηκε ποτέ στον Υπουργό».

  Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

  «Με αφορμή διαρροές στον Τύπο σχετικά με δηλώσεις της Προέδρου του Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου δικάζονται μέλη της Χρυσής Αυγής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

  Η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αποτελεί κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για δίκες με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, όπως αυτή που διεξάγεται με κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής Αυγής.

  Το ΥΔΔΑΔ θυμίζει ότι στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικά ζήτημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, πράγμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή πολυπληθών δικών. Οι προσπάθειες ανταπόκρισης στην ανάγκη αυτή είναι συνεχείς και έχουν ξεκινήσει έγκαιρα. Ήδη, μάλιστα, από τις 05/10/2015 ολοκληρώθηκαν τα έργα που αφορούσαν την ασφάλεια της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ώστε πλέον αυτή είναι δυνατό, σε έκτακτες περιστάσεις, να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ετοιμασία ακόμη μιας αίθουσας στο χώρο του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, η οποία ήδη δημοπρατείται. Είναι, τέλος, γνωστή η πρόσφατη προσπάθεια του Υπουργείου για εξεύρεση αιθουσών σε κτίσμα στο Φάληρο. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς, όμως το Υπουργείο ήδη έχει προσανατολιστεί σε άλλα κτίρια.

  Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρότι βαρύνεται με τη γενική ευθύνη για την παροχή των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ορίσει τον συγκεκριμένο τόπο διεξαγωγής μιας δίκης, όταν, δηλαδή, υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και μόνο εφόσον υποβληθεί σε αυτόν σχετικό αίτημα διά του διευθύνοντος το οικείο δικαστήριο (ά. 18 παρ. 3 ν. 1756/1988).

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γραπτό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον Διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί. Επομένως, οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον Υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του Υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης».

  Δείτε επίσης:

  Υπονόμευση καταγγέλλουν οι συνήγοροι των θυμάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

  Offshore: Προθεσμία 60 ημερών για μεταβίβαση μετοχών

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα