• "Άριστες οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας"

  6:18 μμ, Τρίτη 08 Ιουλ 2014 6:18 μμ, Τρίτη 08 Ιουλ 2014

  "Άριστες οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας"

  Τόσο ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσαν σήμερα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και υπάρχει ταύτιση απόψεων.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθηνών-Λευκωσίας και επανέλαβε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα είναι άριστες.

  Με αφορμή την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας για τις τοποθετήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ότι δεν πρόκειται για διάβημα. Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.

  Ο υπουργός δήλωσε ότι απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον, με την οποία την πληροφορεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συγκατανεύσει σε σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης, εάν δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή η θέση της Τουρκίας.

  «Το υποψήφιο κράτος μέλος οφείλει να καταθέτει εκ των προτέρων τις θέσεις του για να είναι γνωστές στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να δίνεται η κατάλληλη απάντηση εκ μέρους των 28 μελών της ΕΕ», είπε.

  Η Τουρκία δεν είχε καταθέσει από προηγουμένως το έγγραφο των 106 σελίδων, που υπέβαλε στο τέλος του Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στο οποίο γινόταν λόγος για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

  Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είναι πράγματα ιδιαίτερα ανησυχητικά», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Τουρκίας «είναι να εξαρτήσει πλήρως τα κατεχόμενα από την ίδια».

  Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ έχει ζητήσει διευκολύνσεις από την Κύπρο στα ραντάρ του Τροόδους, ο κ. Κασουλίδης περιορίστηκε να πει ότι για το Τρόοδος υπάρχει μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που στόχο έχει την επόπτευση, όσον μας αφορά, της κυπριακής ΑΟΖ.

  Κούρκουλας: «Άριστη η συνεργασία Λευκωσίας-Αθήνας»

  «Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.

  Ο υφυπουργός απαντώντας σε σχόλιο του ανεξάρτητου βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη πως η κοινοβουλευτική επιτροπή πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα, επισήμανε: «Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου Αναστασιάδη. Υπήρχε μία άτυπη αναφορά κάποιας Κύπριας Ευρωβουλευτού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ως μη έδη και αυτό απαντήθη, αλλά η άμεση αντίδραση από πλευράς Κύπρου δείχνει την άριστη συνεργασία, θα έλεγα παραπάνω και από συνεργασία, την όσμωση που υπάρχει στην εξωτερική πολιτική, όσον αφορά το Κυπριακό και όχι μόνον μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας».

  Διαβάστε επίσης

  Οι Τούρκοι προκαλούν-Το κείμενο "φωτιά"

  Διαμάχη προκαλεί ο Ερντογάν με το λογότυπο

  Κουίκ: Άθλιες προκλήσεις της Άγκυρας

  Βενιζέλος: Η ελληνοτουρκική συνεργασία πρέπει να διαφυλαχθεί

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα