• Η απάντηση Μηταράκη στο Βήμα

  10:46 πμ, Κυριακή 28 Απρ 2013 10:46 πμ, Κυριακή 28 Απρ 2013

  Η απάντηση Μηταράκη στο Βήμα

  Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, που κάνει λόγο για υποθέσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς -κοινώς, μίζας- στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, απαντά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης.

  Η δήλωσή του έχει ως εξής:

  "Το «νέο» θέμα για τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων σχετίζεται αποκλειστικά με υποθέσεις που αφορούν στην περίοδο πριν από τις εθνικές εκλογές. Η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει δρομολογήσει σημαντικότατες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση της διαφάνειας, οι οποίες, δυστυχώς, αποσιωπούνται.

  Αναφέρεται, για παράδειγμα, στο δημοσίευμα ότι «πρέπει να υπάρξει εσωτερικός έλεγχος». Σωστό. Αυτό έχει θεσμοθετηθεί ήδη με τον Νέο Επενδυτικό Νόμο που προβλέπει τη σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης, το οποίο θα διενεργεί συστηματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους των ιδιωτικών επενδύσεων, που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

  Επίσης προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων από εξωτερικούς πιστοποιημένους ελεγκτές, οι οποίοι θα ελέγχονται με τη σειρά τους από το Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης. Όσον αφορά στις συνθήκες φύλαξης των επενδυτικών φακέλων, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, με σχετική εγκύκλιο, δημιουργήθηκε Γραμματεία, η οποία μετέφερε και φυλάσσει τους φακέλους σε ειδικό ασφαλή χώρο.

  Σχετικά με τους τέσσερεις υπάλληλους (για τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών), η Υπηρεσία τους έθεσε άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι μετά τα γεγονότα του Απριλίου 2012, όσοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων υπηρετούσαν πλέον των 15 ετών στην Υπηρεσία αυτή, μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες, παρότι, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι καμία ανάμειξη δεν είχαν με τα φαινόμενα διαφθοράς που ανακαλύφθηκαν. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, έχουν εκδοθεί τρεις προκηρύξεις για τη στελέχωσή της και έχει ανανεωθεί σημαντικά το προσωπικό της.

  Με την υπ΄αρ. 159/1705/16.1.2013 εγκύκλιο αποφασίσθηκε η ενημέρωση των επενδυτών για την πορεία της επένδυσής τους να γίνεται από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, σε προκαθορισμένο χώρο και χρόνο, προκειμένου να αποφεύγεται η επικοινωνία των επενδυτών με τους αξιολογητές της επένδυσής τους.

  Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι λάβαμε άμεσα θεσμικά μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στην ΓΔΙΕ, μέτρα τα οποία δεν αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ – δεν υπήρξε επικοινωνία του δημοσιογράφου με το Υπουργείο για να αναζητήσει στοιχεία. Αυτά για το «νέο θέμα».

  Όσον αφορά στην αντικατάσταση της Γενικής Διευθύντριας και της Προϊσταμένης Ελέγχων, που, κατά την κρίση της εφημερίδας, ήταν πιο αξιόλογα στελέχη από αυτούς που υπηρετούν σήμερα (!) αντιλαμβάνομαι ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν έχουν ενοχλήσει πολλούς. Οι αλλαγές σε ανώτερα κλιμάκια τη διοίκησης πραγματοποιούνται είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω χαμηλής απόδοσης, η οποία στην περίπτωση της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων αποδεικνύεται από τα ποσοστά απορρόφησης των ενισχύσεων.

  Στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, η ανάγκη δημιουργίας αλλά και διατήρησης θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της υγιούς λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι άμεση και επιτακτική. Όλα τα άλλα που αναφέρονται ως αιτίες για την απομάκρυνσή τους, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά δεδομένα".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα