• Σαμαράς:Ναι, θα τα καταφέρουμε

  7:37 μμ, Παρασκευή 15 Μάρ 2013 7:37 μμ, Παρασκευή 15 Μάρ 2013

  Σαμαράς:Ναι, θα τα καταφέρουμε

  «Ναι θα τα καταφέρουμε», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», αναφορικά με την προσπάθεια για ανάπτυξη και εξηγεί ότι «έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις γι' αυτό».

  Υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι να γίνει μια «μεγάλη έκρηξη -big bang δημιουργίας και ευημερίας» και προσθέτει: «Κάποιοι ονειρεύονται τη "μεγάλη έκρηξη" που θα οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνίας μας. Μόνο που αυτό δεν είναι όνειρο. Είναι εφιάλτης. Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη "Μεγάλη Έκρηξη" δημιουργίας και ευημερίας. Που θα φέρει μια νέα Ελλάδα: Καλύτερη, πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική προς τα έξω και δίκαιη απέναντι στους πολίτες της. Αυτό δεν είναι μακρινό όνειρο. Είναι κοντά! Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ως έθνος. Και να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία».

  Αναφερόμενος στις παθογένειες του κράτους, τις οποίες όπως αναφέρει προσπαθεί να αλλάξει, σημειώνει: «Παραμένουν παρά πολλοί επίορκοι ή "κοπανατζήδες" στο δημόσιο. Τώρα τους εντοπίζουμε. Ενώ, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες νέοι που έχουν περάσει από ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι. Τώρα πρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που καταχρηστικώς παραμένουν και πληρώνονται, για να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που αξίζουν να μπουν και παραμένουν απ' έξω».

  Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Δεν είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μου. Και δεν πιστεύω στους συχνούς ανασχηματισμούς. Όποτε χρειαστεί θα γίνει».

  Ερωτηθείς για την πορεία των εσόδων τονίζει ότι είναι εντός των στόχων. «Είμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά και πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, γιατί το παραμικρό μπορεί να πάει στραβά. Αλλά ως τώρα έχουμε πιάσει το συνολικό μας στόχο. Κι έχουμε θέσει σε λειτουργία μηχανισμό "έγκαιρης προειδοποίησης", ώστε να μη βρεθούμε σε "δυσάρεστες εκπλήξεις". Να μπορέσουμε να τις αποτρέψουμε εγκαίρως. Αλλά, το ξαναλέω, μέχρι στιγμής είμαστε μέσα στους στόχους κι ελαφρώς καλύτερα από τους στόχους. Όμως, δεν εφησυχάζουμε».

  Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα υλοποίησης του Μνημονίου, τονίζει ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση αδικιών. «Τώρα κυνηγάμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Και, παράλληλα, προσπαθούμε, όπου μπορούμε, να εξουδετερώσουμε κάποιες επώδυνες επιπτώσεις του προγράμματος. Κι ό,τι δεν μπορούμε να το εξουδετερώσουμε τώρα, το προγραμματίζουμε για αργότερα. Αλλά δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Και καμιά από τις αδικίες, που έγιναν και ακόμα υπάρχουν, δεν τις ξεχνάμε», αναφέρει ο κ. Σαμαράς και προσθέτει: «Όλα θα τα διορθώσουμε στην ώρα τους. Όμως η μεγαλύτερη αδικία είναι η τεράστια ανεργία. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα».

  Η ανεργία, τονίζει ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπιστεί με προσέλκυση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεις και εξηγεί: «Όταν παίρνουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου που σήμερα είναι ανενεργό -δεν παράγει τίποτε, αντίθετα απαξιώνεται- και το μετατρέπουμε σε "κεφάλαιο", δηλαδή σε κάτι που παράγει εισόδημα και υπεραξίες, τι κερδίζουμε; Πρώτον, κερδίζουμε νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερον, γεννιέται εισόδημα που διαχέεται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Τρίτον, δημιουργούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέταρτον, παράγονται φορολογικά έσοδα για το κράτος. Και πέμπτον, δίνεται κάποιο τίμημα που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο αμέσως, για να μειωθεί το έλλειμμα, ώστε τα επόμενα χρόνια να πληρώσουμε μικρότερους τόκους».

  Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος ότι η χώρα θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει την κρίση ενώ επισημαίνει ότι μέσα στο 2013 θα ξεπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. «Όσα χρήματα χρωστάει, αλλά δεν πληρώνει το κράτος επί τρία χρόνια, ξεπληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες! Κι αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην οικονομία», τονίζει.

  Σημειώνει ότι θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το Πάσχα, θα πέσει στην αγορά το πρώτο τμήμα από το ΕΣΠΑ, αλλά και χρηματοδοτήσεις από ειδικά εργαλεία ρευστότητας που έχουν εξασφαλιστεί από την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ, και ουσιαστικά «θα ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας».

  «Τους επόμενους μήνες θα φανεί η διαφορά στην πραγματική οικονομία. Κι ύστερα θα αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Ακόμα και οι λεπτομέρειες έχουν κανονιστεί. Αρκεί να έχουμε ήρεμο κλίμα μέσα στη χώρα» λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

  Επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του, λέγοντας ότι είναι αντίθετοι με τις επενδύσεις και με τις αποκρατικοποιήσεις. «Είναι αντίθετοι με οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», αναφέρει και προσθέτει: «Προσέξτε: δεν είναι απλά αντίθετοι με τις επενδύσεις ή με τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι κάτι χειρότερο: δεν προτείνουν κάποιο διαφορετικό σχέδιο, κάποια διαφορετική ιδέα. Είναι αντίθετοι σε όλα. Σε κάθε τι! Προσπαθούμε να λειτουργήσει ξανά, στοιχειωδώς το κράτος, όπως συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο, προσπαθούμε να ανοίξουμε εργοστάσια κατειλημμένα από καιρό και δημόσια οικήματα κατειλημμένα από καιρό; Τους έχουμε απέναντί μας. Δεν υπάρχει πράξη ανομίας και κέντρο παρανομίας, που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, χωρίς να τους βρούμε απέναντί μας».

  Αναφερόμενος στην ΑΟΖ και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Μόλις προχθές το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση με την οποία αναγνωρίζονται τα δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ. Κι αυτό είναι ήδη πολύ σημαντικό. Πήγαμε στην Τουρκία κι είχαμε μιαν άμεση και ειλικρινή συνεννόηση με την τουρκική ηγεσία. Καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει αυτήν τη στιγμή τριβές μεταξύ μας. Κι αυτήν τη συνεννόηση την επιτύχαμε, χωρίς υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα