• Ο Γάκης ανεβάζει στο «Άλφα» την «Ιστορία του σκύλου που τον έλεγαν πιστό»

  5:09 μμ, Κυριακή 28 Ιουν 2020 5:09 μμ, Κυριακή 28 Ιουν 2020

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Πρώτος που πρόδωσα πως ο πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος Κώστας Γάκης θα ανεβάσει το χειμώνα το “διαμάντι” του Χιλιανού συγγραφέα, σκηνοθέτη, δημοσιογράφου και πολιτικού ακτιβιστή Λούις Σεπούλβεδα “Η ιστορία του σκύλου που τον έλεγαν πιστό”σε δική του διασκευή σε μονόλογο, τον οποίο θα ερμηνεύσει ο ίδιος. Χθες διάβασα στο youfly.com πως πρόκειται να «χτυπήσει»εκ νέου στο θέατρο «Άλφα» όπου είχε εντυπωσιάσει σε δουλειές που έκανε με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και μίλησα μαζί του για να δω αν θα «επιστρέψει»στο εν λόγω θέατρο με τον μονόλογο που ετοιμάζει και μου το επιβεβαίωσε με μεγάλη χαρά. «Είναι υπέροχο που τόσο ο Στέφανος Ληναίος,όσο και ο Τάσος Ιορδανίδης που ανέλαβε το χώρο, και με τον οποίο έχουμε άριστη σχέση απ’ τα χρόνια των σπουδών στο Εθνικό, μου πρότειναν να αναλάβω τη Β’Σκηνή του θεάτρου Άλφα,με τις δικές μου παραστάσεις. Ένα άλλο κομμάτι με το οποίο χάρηκα πάρα πολύ είναι το κομμάτι των σεμιναρίων που θα κάνω μέσα στο θέατρο,σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.Τέλος,έχω προτείνει στους δύο τους, διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις που θα συνδέουν το θέατρο με την πόλη,με τη μνήμη και την κοινωνία.Και χαίρομαι πολύ που’ ναι ανοιχτοί και πρόθυμοι να συνδράμουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες αυτές».

  Ο ίδιος σημειώνει για το βιβλίο που μετέφερε στη σκηνή: "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό" ένα έργο - φόρος τιμής στον αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζούσαν σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη φύση σε μια σχέση αγαπητικότητας και ευγνωμοσύνης για όλα όσα απλόχερα μας δίνει η Μάνα Γη όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε. Το έργο αποτελεί θεατρική διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του αδικοχαμένου στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και μας μιλάει για τους Mapuche, τους Ανθρώπους της Γης, τους ιθαγενείς της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας που λυμαίνονται τα δάση, καταστρέφουν τους πνεύμονες του πλανήτη, μολύνουν τα νερά και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου. Δουλέψαμε δυο χρόνια πάνω στη διασκευή του έργου με την ομάδα θεάτρου Άναμ(μ)α και δυστυχώς με τις φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με το ξέσπασμα του ιού έγινε ξαφνικά τραγικά επίκαιρο”

  Και συνέχισε “Ενώ όμως υπάρχει μέσα στην παράσταση το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού προσπαθήσαμε να μην επιμείνουμε μόνο στα στοιχεία αυτά, μόνο στην τοξικότητα της απανθρωπιάς και τη μανία του κέρδους. Ακολουθώντας το μαγικό κείμενο του Σεπούλβεδα φανερώνουμε τις ποιότητες εκείνες των ανθρώπων των φυλών της Χιλής που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, αγώνας για μια οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά”.

  Ο Κώστας Γάκης σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα για να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη μάνα γη αλλά και για όλη εκείνη τη γλύκα που μας δίνουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου για μια οργανική σχέση με τη φύση.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα