• Ο Λιγνάδης έριξε γερούς άσσους απ’το μανίκι του

  7:07 μμ, Δευτέρα 14 Οκτ 2019 7:07 μμ, Δευτέρα 14 Οκτ 2019

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Ιδιοφυής και...δαιμόνιος ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μας, Δημήτρης Λιγνάδης δεν θα μπορούσε παρά να ρίξει γερούς, ισχυρότατους άσσους από το μανίκι του στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έκανε. Κέντρισε με τις δυνατές αποφάσεις που πήρε –παρακάτω θα τις μάθεις όλες-,αλλά εκεί που...έκλεψε παράσταση ήταν όταν αποκάλυψε τα ονόματα των σκηνοθετών που «έκλεισε»για την περίοδο 2020-2021.Πάρε βαθιά ανάσα και πάμε (αλφαβητικά): Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Καραντζάς, Γιώργος Κιμούλης, Στάθης Λιβαθινός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αμαλία Μουτούση, Βασίλης Μπισμπίκης, Άντζελα Μπρούσκου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Τάρλοου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα. Αν αυτό δεν το λες ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ,τότε πως το λες; Εξαιρετική η επιλογή και ανυπομονούμε για τα έργα και τις διανομές που θα φτιαχτούν φυσικά

  ΠΑΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Με ιδιαίτερη επιτυχία δόθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ η πρώτη συνέντευξη τύπου του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλη Πουλαντζά, της Διευθύντριας της Δραματικής Σχολής Δηώς Καγγελάρη,των σκηνοθετών και των ηθοποιών της τρέχουσας θεατρικής περιόδου καθώς επίσης και των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε.

  Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ξεκίνησε παρουσιάζοντας το νέο μότο που θα χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν:

  Πάρε τὴν λέξι μου. Δῶσε μου τò χέρι σου.

  Ανδρέας Εμπειρίκος, «Ο πλόκαμος της Αλταμίρας» (1936-1937), στο Ενδοχώρα(1934-1937)

  Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής εξέθεσε τα ζητήματα και τις προτεραιότητες του Εθνικού Θεάτρο, τους στόχους αλλά και την φιλοσοφία που διέπει τη διεύθυνσή του. Η αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Έρι Κύργια, παρουσίασε το πρόγραμμα της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου.

  Στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής όρισε τους δύο βασικούς πυλώνες της διεύθυνσής του: τον πολιτιστικό και τον ερευνητικό-εκπαιδευτικό πυλώνα.

  Βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ήταν τα εξής:

  Πολιτιστικός πυλώνας

  • Εξωστρέφεια

  • Ονοματοδοσία Ισογείου Rex σε Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

  • Λειτουργία Θεάτρου Rex κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου για τους επισκέπτες στην Αθήνα

  • Έμφαση στην εκπαιδευτική, ερευνητική, πολιτιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα του Εθνικού Θεάτρου

  • Μετασχηματισμός Πειραματικής Σκηνής σε ερευνητική Σκηνή για το αρχαιόθεμο δράμα (ερευνητικός – δοκιμαστικός χαρακτήρας)

  • Αυτόνομες Εκδόσεις του Εθνικού Θεάτρου

  • Διατήρηση, επικαιροποίηση και αξιοποίηση του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου.

  Επίσης, ανακοίνωσε κάποιους από τους σκηνοθέτες που θα σκηνοθετήσουν στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2020-2021 (αλφαβητικά): Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Καραντζάς, Γιώργος Κιμούλης, Στάθης Λιβαθινός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αμαλία Μουτούση, Βασίλης Μπισμπίκης, Άντζελα Μπρούσκου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Τάρλοου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα

  Εκπαιδευτικός πυλώνας

  • Δραματική Σχολή και Τμήμα Σκηνοθεσίας. Νέες κατευθύνσεις. Ανανέωση διδακτικού προσωπικού. Έμφαση στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

  • Θερινό Σχολείον στο χώρο του Σχολείου «Ειρήνη Παπά»: εργαστήρια, σεμινάρια

  • Δράσεις για τον εορτασμό της ναυμαχίας της Σαλαμίνας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα