• Ο Νίκος Χατζηνικολάου για τη νιτρορύπανση στο νερό

  11:46 πμ, Δευτέρα 05 Οκτ 2020 11:46 πμ, Δευτέρα 05 Οκτ 2020

  "Θέλω να σταθώ στην αποκάλυψη που έκανε η Realnews, στην οποία παρακαλώ να δώσουμε όλοι μεγαλύτερη σημασία και αναμένω από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εδώ μιλάμε για λάθη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, αναμένω από την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει υψηλή ευαισθησία. Μιλώ για την αποκάλυψη της Realnews για αυτή την κρυφή απειλή για τη δημόσια υγεία αλλά και για το ελληνικό περιβάλλον που αποτελούν τα μεγάλα επίπεδα ρύπανσης από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία επηρεάζει συνολικά 30 αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο η χώρα μας έχει καταδικαστεί από την Κομισιόν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 να πληρώσει πρόστιμο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την κακή πρακτική των Ελλήνων αγροτών είναι διαχρονική. Και επηρεάζει η ρύπανση αυτή το νερό που πίνουμε. Είναι δηλητήριο στο ποτήρι μας. Οι βρύσες μας στάζουν νιτρικά. Νιτρικά τα οποία σύμφωνα με πάρα πολλούς επιστήμονες είναι καρκινογόνα" ανέφερε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον Realfm 97,8.

  Η νιτρορύπανση, όπως ονομάζεται η υπερβολική χρήση λιπασμάτων με μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα, έχει εντοπιστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης των υδάτων, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Η Ε.Ε. έχει προβλέψει από το 1991 με ειδική Κοινοτική Οδηγία την ανάγκη περιορισμού της χρήσης λιπασμάτων, τον προσδιορισμό των πιο ευάλωτων ζωνών στις χώρες-μέλη και την υλοποίηση προγραμμάτων απονιτροποίησης για τις επιβαρυμένες περιοχές. Παρότι έχουν περάσει 29 χρόνια από τότε, η Ελλάδα έχει αποτύχει να εφαρμόσει πλήρως τη σχετική Κοινοτική Οδηγία. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περιοχές, από τον Εβρο μέχρι και την Κρήτη, οι οποίες αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών αγροτικών εκτάσεων της χώρας, όπου το αρδευτικό νερό κρίνεται προβληματικό ως προς τη χρήση του. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες θεσπίστηκαν μόλις τον Μάιο του 2019 και μετά από καθυστέρηση πολλών ετών ως «Ζώνες ευπρόσβλητες σε νιτρορύπανση», καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να προσεγγίσουν ή και να υπερβούν το προβλεπόμενο όριο ασφαλείας των 50 mg νιτρικών ιόντων ανά λίτρο αρδευτικού νερού. Οι περιοχές αυτές είναι το βόρειο τμήμα του ποταμού Εβρου, το νότιο τμήμα του ποταμού Εβρου, η πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, η λεκάνη του ποταμού Αγγίτη, η λεκάνη Στρυμόνα, ο κάμπος Θεσσαλονίκης-Πέλλας-Ημαθίας, η Επανομή και τα Μουδανιά Χαλκιδικής, η Πτολεμαΐδα Κοζάνης και πολλές άλλες περιοχές" σημείωσε.

  "Ειδικά για τα βρέφη η κατανάλωση νερού επιβαρυμένη με νιτρικά μπορεί να προκαλέσει λένε οι επιστήμονες ακόμη και τον θάνατο. Η πτώτη απόφαση για καταδίκη της χώρας μας ήρθε τον Απρίλιο του 2015, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ για την προστασία των υδάτων από τα νιτρικά ιόντα που προέρχονται από τα λιπάσματα. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση έως τώρα, ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έκαναν ποτέ τίποτε. Ελπίζω και εύχομαι αυτό το δημοσίευμα να κινητοποιήσει τη σημερινή κυβέρνηση, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δείξει ευαισθησία για αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Ξαναλέω υπάρχει δηλητήριο στο ποτήρι μας, πίνουμε νερό με νιτρικά και οφείλει η κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και δυναμικά. Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Κόντη στη Realnews της Κυριακής" πρόσθεσε.

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα