• Εκλογές ΗΠΑ: Ρεκόρ συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες - Προβάδισμα Μπάιντεν

  6:24 πμ, Τετάρτη 07 Οκτ 2020 6:24 πμ, Τετάρτη 07 Οκτ 2020

  Σε πρωτοφανείς ρυθμούς σπεύδουν να ψηφίσουν οι Αμερικανοί ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία, γεγονός που υποδηλώνει το ενδεχόμενο να υπάρξει προσέλευση-ρεκόρ των ψηφοφόρων στις κάλπες. Με τέσσερις εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 75.000 που είχαν ψηφίσει αυτήν την περίοδο στις εκλογές του 2016, σύμφωνα με το U.S. Elections Project, μια πηγή πληροφοριών για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα που συγκεντρώνει τα στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία.

  Η άνοδος αυτή επηρεάστηκε από την επέκταση της δυνατότητας πρόωρης ψηφοφορίας και επιστολικής ψήφου σε πολλές πολιτείες ως έναν τρόπο ασφαλούς διεξαγωγής των εκλογών στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και από την έντονη διάθεση των ψηφοφόρων να επηρεάσουν το πολιτικό μέλλον του Τραμπ, επεσήμανε ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος χειρίζεται την πηγή αυτή των πληροφοριών.

  "Δεν έχουμε δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους να ψηφίζουν τόσο νωρίτερα από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι πολίτες ψηφίζουν όταν έχουν αποφασίσει και γνωρίζουμε ότι πολλοί έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό και έχουν ήδη άποψη για τον Τραμπ", λέει ο ίδιος.

  Ο μεγάλος αυτός αριθμός ψηφισάντων οδηγεί τον ΜακΝτόναλντ στο συμπέρασμα ότι στις εκλογές μπορεί να υπάρξει αριθμός-ρεκόρ συμμετοχής, περί τα 150 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που αναλογεί στο 65% των εχόντων δικαίωμα ψήφου και είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1908.

  Στο μεταξύ, στις εθνικές δημοσκοπήσεις προβάδισμα έχει ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις εκείνες που αφορούν στις πολιτείες-κλειδί εμφανίζουν μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον της επιστολικής ψήφου διατυπώνοντας ανυπόστατες κατηγορίες ότι αυτός ο τρόπος οδηγεί σε εκλογική νοθεία. Οι ειδικοί όμως λένε ότι η νοθεία είναι σπάνια.

  Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 5% των Δημοκρατικών σε όλη τη χώρα απάντησε ότι έχει ήδη ψηφίσει σε σχέση με το 2% των Ρεπουμπλικανών. Σχεδόν το 58% των Δημοκρατικών σχεδιάζει να ψηφίσει πρόωρα σε σχέση με το 40% των Ρεπουμπλικανών.

  Ο ΜακΝτόναλντ υπογράμμισε ότι η πρόωρη ψηφοφορία συνήθως ξεκινά δυναμικά, στη συνέχεια μειώνεται και επανέρχεται δυναμικά λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών. Αλλά σε κάποιες πολιτείες, το ποσοστό των ψηφισάντων έχει ήδη καταγράψει υψηλό ρεκόρ, έναν μήνα πριν.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα