• Τούρκοι εθνικιστές για Αγία Σοφία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεπερνά τα όρια

  3:33 μμ, Τετάρτη 01 Ιουλ 2020 3:33 μμ, Τετάρτη 01 Ιουλ 2020

  Από τους Τούρκους εθνικιστές προήλθε η πρώτη αντίδραση στο ηχηρό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Εθνικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΜΗΡ), Ισμέτ Μπουγιούκαταμάν σε δήλωσή του στο twitter έκανε λόγο για «υπέρβαση ορίων» και για «σφάλμα» του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Επειδή ο Βαρθολομαίος δεν μπορεί να πει ‘η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε εκκλησία’, λέει ότι ‘η Αγία Σοφία ήταν στην υπηρεσία των Χριστιανών για 900 χρόνια και των Μουσουλμάνων για 500 χρόνια, άρα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς του μουσείου, πέρα από ένα μαθηματικό σφάλμα, προβαίνει και σε ένα σημαντικό λάθος λογικής», σημειώνει ο ΓΓ του εθνικιστικού κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η Αγία Σοφία έχει ήδη… «τουρκοποιηθεί» με τη σφραγίδα του Σουλτάνου του Πορθητή το 1453 «και είναι ένα σημαντικό τουρκο-ισλαμικό έργο της Κωνσταντινούπολης που θα ανήκει πάντοτε στην τουρκική πατρίδα».

  Σχολιάζοντας την έκφραση του κ. Βαρθολομαίου ότι ‘η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανούς σε όλον τον κόσμο κατά του Ισλάμ’, ο Ισμέτ Μπουγιούκαταμάν αναφέρει ότι αυτό αφενός ξεπερνά τα όρια ενός Χριστιανού Πατριάρχη και αφετέρου εκλαμβάνει αυτή την πρόβλεψη ως «προαναγγελία» επιθέσεων κατά των Μουσουλμάνων.

  «Ο ισχυρισμός του ότι εκατομμύρια Χριστιανοί στον κόσμο θα λυπηθούν υπερβαίνει τα όρια της σιωπής του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος, συμβουλεύοντας μάλιστα τον κ. Βαρθολομαίο να λυπάται καλύτερα για τα ισλαμικά έργα που η Ελλάδα ειδικά κατέστρεψε. «Θα συμβουλεύαμε τον Βαρθολομαίο να εκφράζει τη λύπη του για όλα αυτά τα μουσουλμανικά έργα που καταστράφηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου και ειδικά στην Ελλάδα. Προειδοποιεί για προγραμματισμένες επιθέσεις της Δύσης κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων», καταλήγει ο ΓΓ του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας.

  Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος
  Μία ημέρα, πάντως, μετά την ιστορική έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο και να μην μετατραπεί σε… πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, ο τουρκικός τύπος αντέδρασε σχετικά ήπια και ψύχραιμα απέναντι στον ηγέτη της Ορθοδοξίας.
  Από την πλευρά της, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» προβάλλει πρωτοσέλιδα σήμερα το θέμα της απόφασης του ΣτΕ αύριο με τίτλο «Αγωνία για την Αγία Σοφία». Πολίτες από ολόκληρη την Τουρκία εκφράζουν στην εφημερίδα την προσμονή τους για την αυριανή «θετική» απόφαση του ΣτΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα, μία ημέρα πριν από την ημέρα της κρίσης, η εφημερίδα αποτυπώνει εμφανώς το κλίμα «πίεσης» που έχει ήδη διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη της Τουρκίας απέναντι στη δικαιοσύνη.

  Με πληροφορίες από sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα