• Τουρκία: Σήμερα η απόφαση για αποστολή στρατού στη Λιβύη

  9:59 πμ, Πέμπτη 02 Ιάν 2020 9:59 πμ, Πέμπτη 02 Ιάν 2020

  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρνει σήμερα προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση τo αίτημα της κυβέρνησης Σάρατζ για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

  Η εντολή θα έφτανε στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα μετά, στις 8-9 Ιανουαρίου, κατά την δήλωση του Ερντογάν. Οι εξελίξεις όμως με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστεια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα. Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο Τούρκος Πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην "επιχείρηση Λιβύη".

  Ο Ακάρ, που επισκέφθηκε εκτάκτως μονάδες του τουρκικού στρατού στην Συρία, της αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ και του Ναυτικού στην Τραπεζούντα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν. Εκεί, αφού σημείωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παράλληλα με τις ενέργειες τους για διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας του λαού έχουν ευθύνες και στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, πρόσθεσε: "Εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και είμαστε υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων. Όταν δεν είναι όμως έτσι, επανειλημμένως είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα αφήσουμε να καταστρατηγηθούν τα δικά μας δικαιώματα και των Κύπριων αδελφών μας. Επιθυμούμε την δίκαιη διανομή του πλούτου της περιοχής. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα.”

  Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, από εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου που επισκέφθηκε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται σε κυπριακά ύδατα, ενημερώθηκε για την πορεία των γεωτρήσεων και δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι η Άγκυρα δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει ταχύτατα ο ορισμός τεμαχίων βάση της συμφωνίας με την Λιβύη για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.

  Παρά την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι η αποστολή στρατού στην Λιβύη θα αποξενώσει την Τουρκία από το υπόλοιπο μισό του λαού της Λιβύης που συντάσσεται με τον Χαφτάρ, αναμένεται μετά τη συζήτηση στην Βουλή να περάσει η εντολή, τουλάχιστον με τις ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς και του Εθνικιστικού Κινήματος του κ. Μπαχτσελί.

  Το ερώτημα που μένει είναι πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, αλλά και σε ποιο βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις.

  Πηγή πληροφοριών: dw.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα