• Χουλουσί Ακάρ: Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη κατανομή ενέργειας και πλούτου

  10:14 μμ, Κυριακή 08 Δεκ 2019 10:14 μμ, Κυριακή 08 Δεκ 2019

  «Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σχολιάζοντας τη συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

  Σύμφωνα με τον Ακάρ είναι μία συμφωνία που υπογράφηκε με βάση το διεθνές δίκαιο από δύο κυρίαρχες χώρες.

  «Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου. Εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε καμία διαφορετική απόφαση».

  Τέλος, ο Ακάρ επανέλαβε ότι χωρίς την Τουρκία δεν έχει καμία τύχη καμία άλλη απόφαση και όλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν. «Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε», είπε.

  Anadolu: Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

  Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις της συμφωνίας με την Τουρκία σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς και για την στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείοAnadolu.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το Προεδρικό Συμβούλιο της χώρας, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν σε ισχύ τις συμφωνίες μετά την επικύρωσή τους.

  Όπως σημειώνει το Anadolu, οι αποφάσεις αναμένεται να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές του 2020.

  Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη

  Ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη ετοιμάζεται να στείλει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας philenews.com. Όπως σημειώνει η ίδια πηγή θα πρόκειται για μία πρώτη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις της Ελλάδας.

  Σύμφωνα με όσα σημειώνεται στο ρεπορτάζ της κυπριακής ιστοσελίδας, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία θα κινηθεί γρήγορα.

  Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως.

  Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.

  Η Άγκυρα, πέραν από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.

  Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει. Όταν, μάλιστα, δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί.

  Αλλά και να μην εντοπίσει φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί εξαρχής: Θα πιέσει για να αρχίσει ένας διάλογος-πακέτο για όλες τις «εκκρεμότητες», περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

  Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της. Κι αυτό ενισχύεται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα και από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil.

  Πηγή: philenews.com, sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα