• Συνέλαβαν 27χρονο που ετοίμαζε βομβιστική επίθεση σε συναγωγή στο Κολοράντο

  8:55 πμ, Τρίτη 05 Νοε 2019 8:55 πμ, Τρίτη 05 Νοε 2019

  Οι αμερικανικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 27χρονου, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία βομβιστικής επίθεσης εναντίον συναγωγής στο Κολοράντο.

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 27χρονος Ρίτσαρντ Χόλτζερ σκόπευε να επιτεθεί στη συναγωγή Temple Emanuel στην πόλη όπου ζούσε, την Πουέμπλο, σε μια περιοχή 150 χιλιόμετρα νότια του Ντένβερ.

  Ο 27χρονος σχεδίαζε να διαπράξει ένα «έγκλημα μίσους» που ανταποκρίνεται επίσης στα κριτήρια με τα οποία ορίζονται υποθέσεις «εσωτερικής τρομοκρατίας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του εισαγγελέα. Εάν καταδικαστεί, ο ύποπτος αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή 20ετούς κάθειρξης.

  «Αφού επισκέφθηκε τον Ναό του Εμμανουήλ και παρατήρησε τους Εβραίους πιστούς, ο Χόλτζερ, ο οποίος αυτοπεριγράφεται ως σκίνχεντ και οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, είπε σε μυστικούς πράκτορες του FBI πως ήθελε να κάνει κάτι για να δείξει στους Εβραίους ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Πουέμπλο και ότι πρέπει να φύγουν ή θα πεθάνουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Ο ύποπτος είπε στους ομοσπονδιακούς μυστικούς πράκτορες ότι μισεί τους Εβραίους και ότι τάσσεται υπέρ ενός «ιερού φυλετικού πολέμου» πριν δηλώσει πως θα χρησιμοποιούσε εκρηκτικά εναντίον της συναγωγής, για να τη «σβήσει από τον χάρτη».

  Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για μηνύματα που είχαν αναρτηθεί σε διάφορους λογαριασμούς στο Facebook από τον Χόλτζερ, που καυχιέται ότι ήταν άλλοτε μέλος της Κου Κλουξ Κλαν. «Θα ήθελα το Ολοκαύτωμα να γινόταν στ’ αλήθεια (...). Πρέπει να πεθάνουν», έγραψε την 3η Σεπτεμβρίου.

  Ο ύποπτος είχε πάει αρκετές φορές στη συναγωγή και είχε ζητήσει από τους μυστικούς πράκτορες του FBI να του προμηθεύσουν εκρηκτικά για να βάλει το σχέδιό του σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του εισαγγελέα.

  Προτού να τον συλλάβουν, οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί του παρέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής αυτοσχέδιες βόμβες που δεν λειτουργούσαν και ψεύτικες ράβδους δυναμίτιδας, που είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει μερικές ώρες αργότερα εναντίον της συναγωγής.

  Την 27η Οκτωβρίου 2018, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν 46χρονο μέσα στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» του Πίτσμπεργκ. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ.

  Τα εγκλήματα μίσους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν αλματωδώς κατά 17%, και οι αντισημιτικές επιθέσεις κατά 37% το 2017, την τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με το FBI.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

  Πηγή ΦΩΤΟ: abcnews.go.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα