• Το θέμα της βίζας για τους Τούρκους επανέφερε ο Τσαβούσογλου - Τι δήλωσε την Τρίτη

  4:26 πμ, Τετάρτη 12 Δεκ 2018 4:26 πμ, Τετάρτη 12 Δεκ 2018

  Ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ΕΕ υποσχέθηκαν οι τέσσερις Τούρκοι Υπουργοί που συμμετείχαν στην πέμπτη συνάντηση της Ομάδας Δράσης για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσαν ότι θα εξαγγείλουν μεταρρυθμίσεις για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο.

  Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι πολίτες της Τουρκίας αξίζουν του δικαιώματος να ταξιδεύουν στις χώρες της ΕΕ χωρίς βίζα. “Αυτή είναι μια άδικη εφαρμογή. Με την αναγνώριση των νέων διαβατηρίων από την ΕΕ τα κριτήρια μειώθηκαν στα έξι. Συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα τις εργασίες μας θα περάσουμε στην εποχή της απελευθέρωσης της βίζας”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να κάνουν εποικοδομητικά και αποφασιστικά βήματα με αποφασιστικό τρόπο. Όπως είπε η έναρξη διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα ωφελήσει τόσο την ΕΕ όσο και την Τουρκία. Ανέφερε ακόμη ότι η επομένη συνάντηση της Τουρκίας με την ΕΕ προγραμματίζεται τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη.

  Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αξιολόγησαν τί είδους εργασίες μπορούν να κάνουν, λέγοντας ότι εκπλήρωσαν ήδη ένα από τα κριτήρια που αφορούσε την έκδοση διαβατηρίων νέας γενιάς μειώνοντας τα κριτήρια στα έξι. Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία με την Europol είναι σημαντική και για την Τουρκία και για την ΕΕ. Για τη συμφωνία επανεισδοχής για τους πρόσφυγες που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος επειδή ενώ η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μειώνοντας τη ροή προσφύγων κατά 97%, είναι υποχρεωμένη και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων έχουν γίνει σημαντικά βήματα, προσθέτοντας ότι υπάρχει σημαντική συνεργασία με το Ιράν, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλες τις χώρες γύρω τους στο θέμα του συστήματος των συνόρων.

  Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τον Ιανουάριο θα ανακοινωθεί το Έγγραφο Δικαστικής Μεταρρύθμισης το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το δικαστικό σύστημα.

  Πηγή: ΚΥΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα