• Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Τι λέει η Μόσχα για το Κυπριακό

  1:01 μμ, Παρασκευή 20 Ιάν 2017 1:01 μμ, Παρασκευή 20 Ιάν 2017

  Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν και πάλι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής τεχνοκρατών στο Μόντ Πελεράν, ενδεχομένως στις 25 ή 26 Ιανουαρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης

  Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα των πέντε κεφαλαίων που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και στα οποία έχουν παραμείνει εκκρεμότητες.

  Πρόσθεσε ότι δεν αναμένονται συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών στις επόμενες ημέρες, καθότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης θα μεταβεί την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

  Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σήμερα πραγματοποιείται στο Μόντ Πελεράν άτυπη συνάντηση ανάμεσα στις ομάδες εργασίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων κατά την οποία θα γίνει σύνοψη όσων συζητήθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην Ελβετία.

  Οι ομάδες ολοκλήρωσαν χθες τις εργασίες τους με στόχο να προσδιορίσουν συγκεκριμένες ερωτήσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και τα εργαλεία για να απαντηθούν.

  Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως στις συζητήσεις δεν μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις για θέματα ουσίας ή διαδικασίας, προσθέτοντας πως με την επιστροφή κάθε τεχνοκρατικής ομάδας, οι ιδέες που εκφράστηκαν θα τεθούν σε πολιτικό επίπεδο και, αφού αξιολογηθούν, θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

  Επισήμανε ότι, στην πλειονότητά τους, τα ερωτήματα των ομάδων ταυτίζονται σε κάποιο βαθμό, όπως το ερώτημα «πώς διασφαλίζεται το θέμα της εξωτερικής ασφάλειας μιας επανενωμένης Κύπρου».

  Εκεί που παρουσιάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις, είπε, είναι στα εργαλεία και στους τρόπους αντιμετώπισης ερωτημάτων που τέθηκαν.

  Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών για τη στάση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

  Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι φιλικές και όποια ζητήματα εμφανίζονται λύνονται μόνο σε φιλική βάση. Αυτό κάνει ξεχωριστές τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα για τη στάση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

  Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα σε κυπριακά ΜΜΕ που παρουσίασαν τη Ρωσία ως χώρα που δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, τόνισε πως «προτείνουμε σε κείνα τα ΜΜΕ που ειδικεύονται στην περιγραφή σύνθετων πολυετών διενέξεων να είναι πιο αντικειμενικά, διότι αλλιώς η διαδικασία διευθέτησης μπορεί να πάει πίσω».

  «Διαφαίνεται η δυσαρέσκεια συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων, που είναι προσανατολισμένοι προς τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, για τη θέση αρχών της Ρωσίας, διότι εμείς τασσόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια να επιβληθούν έξωθεν έτοιμες συνταγές και μια τεχνητή εγρήγορση με στόχο την έξοδο σε μια τελική απόφαση με οποιοδήποτε τίμημα», εκτίμησε η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι οι αντιρωσικές επινοήσεις δεν αποτελούν παρά «προπέτασμα καπνού» για να κρύψουν ρεαλιστικά προβλήματα που απαιτούν λύση στα πλαίσια της κυπριακής διευθέτησης.

  Η διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη και σταθερή μόνο στην περίπτωση που έρθει ως αντανάκλαση της πολιτικής θέλησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τονίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Παυλόπουλος: Η συγκυρία μας καλεί, ως έθνος, να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία

  Παυλόπουλος – Αναστασιάδης: Λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα