• "Το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται για ταραχώδεις εβδομάδες"

  9:35 μμ, Παρασκευή 27 Ιουν 2014 9:35 μμ, Παρασκευή 27 Ιουν 2014

  "Το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται για ταραχώδεις εβδομάδες"

  «Το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται για ταραχώδεις εβδομάδες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη διαδικτυακή πύλη Euobserver όπου γίνεται αναφορά στη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις άμεσες υποχρεώσεις στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει.

  Ειδικότερα, η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί εντός των επόμενων εβδομάδων να πραγματοποιήσει τις ακροάσεις των Επιτρόπων που θα προτείνουν τα κράτη μέλη, να φιλοξενήσει ηγέτες της ΕΕ και να εγκρίνει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Η πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα συγκληθεί την 1η Ιουλίου και μετρά 751 ευρωβουλευτές από 186 διαφορετικά εθνικά κόμματα οι οποίοι ανήκουν σε επτά πολιτικές ομάδες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα από την ακροαριστερά μέχρι την ευρωσκεπτικιστική δεξιά, καθώς οι ακροδεξιοί βουλευτές δεν κατόρθωσαν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα.

  Παράλληλα αναφέρεται ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι ανδροκρατούμενο. Το 63% των ευρωβουλευτών είναι άνδρες. Ο νεότερος ευρωβουλευτής είναι ένας 26χρονος Δανός και ο γηραιότερος ένας Έλληνας 91 ετών (σ.σ. το δημοσίευμα προφανώς αναφέρεται στον Μανώλη Γλέζο).

  Περίπου οι μισοί (50,6%) ευρωβουλευτές δεν γνωρίζουν τα του Ευρωκοινοβουλίου, αφού εκλέγονται για πρώτη φορά. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Στον αντίποδα, η Γερμανία απέφυγε την «αλλαγή φρουράς» σε ποσοστό 70%.

  Πρώτο καθήκον θα είναι η εκλογή Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, με το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες να τηρούν την παράδοση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για τον πενταετούς θητείας πρόεδρο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν προτάσσει υποψήφιο, καθώς υποσχέθηκε να στηρίξει τον απερχόμενο πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πλειοψηφία για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει και πάλι τη θητεία του προέδρου του ΕΚ για 2,5 χρόνια.

  Οι πολιτικές ομάδες θα διεκδικήσουν επίσης τις 14 θέσεις αντιπροέδρων και τις θέσεις μελών στις νομοθετικές επιτροπές. Οι πρόεδροι των Επιτροπών θα αποφασιστούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα, αν και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το ΕΛΚ θα κρατήσει τις εξωτερικές υποθέσεις και οι Σοσιαλιστές τις οικονομικές υποθέσεις.

  Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ακόμη ο απολογισμός της ελληνικής προεδρίας από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι, ο οποίος μετά από μια εντυπωσιακή νίκη στις ευρωεκλογές και με την ιταλική αντιπροσωπεία να αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική σοσιαλιστική ομάδα, αναμένεται ότι θα αποστείλει ισχυρό μήνυμα κατά των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης ετοιμάζεται για την ακρόαση τεσσάρων νέων Επιτρόπων της ΕΕ οι οποίοι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Ιούλιο αντικαθιστώντας Επιτρόπους που εξελέγησαν ευρωβουλευτές. Η ψηφοφορία για τους νέους Επιτρόπους έχει οριστεί για τις 17 Ιουλίου.

  Η σημαντικότερη ημερομηνία είναι η 16η Ιουλίου, η ημέρα εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα