• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την Γερμανία

  3:25 μμ, Τετάρτη 13 Νοε 2013 3:25 μμ, Τετάρτη 13 Νοε 2013

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την Γερμανία

  Αιχμές άφησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την Γερμανία και συγκεκριμένα για τα εμπορικά πλεονάσματά της, χαρακτηρίζοντας τα, ως μη ισορροπημένα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διευκρίνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει σε βάθος έρευνα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

  "Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα, που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας", δήλωσε ο Μπαρόζο. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την έναρξη μιας διαδικασίας για 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.

  Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει "ειδική ευθύνη" να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

  "Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική – αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου", συμπλήρωσε ο Μπαρόζο. "Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ' αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας".

  Η επιτροπή θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανία για να δει αν "επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου" και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί "να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της ΕΕ", δήλωσε.

  Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες "δεν επικρίνουν" τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτοντας πως η έρευνα διεξήχθη "με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις". Ωστόσο "η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό,έξω από τη ζώνη του ευρώ".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα