• Μείωση ΦΠΑ και εισφορών από σήμερα: Ποιοι και πόσο κερδίζουν

  9:26 πμ, Δευτέρα 01 Ιουν 2020 9:26 πμ, Δευτέρα 01 Ιουν 2020

  Αλλάζουν από σήμερα, Δευτέρα, 1η Ιουνίου οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στο 13% αλλά και στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό. Επίσης από σήμερα τίθεται σε ισχύ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για πολλούς εργαζομένους. Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ αυτή αφορά αναλυτικά στα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

  -Μεταλλικό νερό

  -Αναψυκτικό τύπου κόλα

  -Λεμονάδα-Λεμονίτα

  -Πορτοκαλάδα

  -Βυσσινάδα

  -Παγωμένο τσάι

  -Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)

  -Καφές, τσάι

  -Υποκατάστατο γάλακτος

  -Σοκολατούχο γάλα

  -Φρουτοχυμός

  -Νέκταρ χυμών

  -Τονωτικά παρασκευάσματα

  -Ισοτονικά παρασκευάσματα

  -Ενεργειακά ποτά

  Οι υπηρεσίες

  Η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει και στις παρακάτω υπηρεσίες:

  -Εισιτήρια κινηματογράφων

  -Αεροπορικά εισιτήρια

  -Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

  -Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)

  Εισιτήρια

  Από σήμερα η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στον ΟΑΣΑ μειώνεται στο 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη μετά τη μείωση του ΦΠΑ το μεμονωμένο εισιτήριο του ΟΑΣΘ θα κοστίζει 0,90 ευρώ. Αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και για τις τιμές των άλλων προϊόντων μετακίνησης του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ. Στις μειώσεις προστίθενται δωρεάν πιστώσεις χρόνου για την περίοδο που κράτησαν τα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, που τις είχαν προμηθευτεί πριν την πανδημία του κορονοϊού και δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν λόγω περιοριστικών μέτρων, έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν αυτομάτως δωρεάν την κάρτα τους για έναν μήνα. Οι χρήστες που είχαν αγοράσει μηνιαίες, μηνιαίες και ετήσιες κάρτες θα πάρουν δωρεάν προϊόν επιδότησης με πρόσθετο χρόνο 55 ημερών, όσο δηλαδή κράτησαν τα μέτρα περιορισμού. Η ανανέωση θα γίνεται αυτομάτως με την πρώτη ανανέωση της κάρτας είτε σε αυτόματο μηχάνημα εισιτήριων είτε σε εκδοτήριο. Ειδικά για τους νέους χρήστες ετήσιων καρτών θα δοθούν επιπλέον 37 μέρες (οι οποίες αντιστοιχούν σε έκπτωση 10% που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής). Με άλλα λόγια αντί για 365 ημέρες μετακίνησης, θα παίρνουν 402 ημέρες.

  Οι εισφορές

  Από σήμερα, Δευτέρα, τίθεται σε ισχύ και το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0, 90 ποσοστιαίες μονάδες μόνο στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το μέτρο αυτό έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και κυρίως στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση των εισφορών κατά 0,9% -με απώτερο στόχο να φθάσει στο 5% έως το 2023. Η περικοπή επιμερίζεται σε 0,48% για τις κρατήσεις του εργοδότη και σε 0,42% για τις κρατήσεις του εργαζόμενου. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν μικρές αυξήσεις από 2,7 έως 27 ευρώ στο καθαρό ποσό του μισθού. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες θα έχουν όφελος από 3 έως 31 ευρώ, χάρη στο μικρότερο ποσό των εργοδοτικών εισφορών.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα