• Τι κρύβει η συμφωνία των Βρυξελλών: Από τώρα η μείωση του αφορολόγητου, αργότερα τα μέτρα για τις συντάξεις

  3:13 μμ, Τρίτη 21 Φεβ 2017 3:13 μμ, Τρίτη 21 Φεβ 2017

  Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

  To πακέτο στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ το βράδυ της Δευτέρας για την Ελλάδα δεν προϋποθέτει απαραιτήτως την μείωση ή την εξάλειψη της διαφοράς των εκτιμήσεων των θεσμών, ούτε στη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και στην ανάγκη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, έχει όμως σχεδιαστεί να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές.

  Οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να κλείσουν τις διαφορές του για τα πρόσθετα μέτρα του 2%, όμως ακόμα και αν αυτό δε συμβεί, το πακέτο των προληπτικών μέτρων και των προληπτικών δαπανών (αναδιανομής), είναι αρκετό για τη συμφωνία των κρατών μελών, της Ελλάδας και του ΔΝΤ.

  Συγκεκριμένα η φορολογική βάση θα διευρυνθεί από τώρα, με τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά τα μέτρα για τις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν παρά μόνο αν αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο - κάτι που θα κριθεί το 2019 και όχι τώρα. Τo αν η διαφορά των 2 μονάδων του ΑΕΠ μειωθεί ή όχι θα φανεί όταν τα στελέχη της τρόικας επιχειρήσουν να μεταφράσουν τα ταμειακά στοιχεία της κυβέρνησης σε στοιχεία εθνικών λογαριασμών στα πρότυπα της Eurostat.

  Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ θα φτιάξει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μετά τον συνυπολογισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα είναι θετική.

  Ήταν σημαντικό να έχουμε συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, λένε στις Βρυξέλλες. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην Αθήνα. Θα υπάρξει νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, που αν οι προβλέψεις της ΕΕ είναι σωστές τότε θα υπάρχει υπεραπόδοση και ως εκ τούτου θα υλοποιηθούν και φοροαπαλλαγές. Οι φόροι είναι υψηλοί και έχει νόημα η μείωσή τους, εκτιμούν. Όλες οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στην Αθήνα.

  Για τις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάμε γρήγορα σε συμφωνία διότι η αβεβαιότητα διώχνει καταθέσεις και ανεβάζει τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Επιπλέον αν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε αποπληρωμή χρεών από την κυβέρνηση στο εσωτερικό.

  Το σύνολο του πακέτου των 86 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να χρειαστεί (χρειάστηκαν λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - ενώ η Αθήνα αποπλήρωσε ήδη και 2 δισ. προς τον ΕSM).

  Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να γίνουν όλα μέχρι τις 20 Μαρτίου, ίσως ο Απρίλιος (6-7) όμως είναι πιο πιθανός, κανείς όμως δεν αποκλείει και την 20 Μαρτίου.

  Αυτό συμβαίνει γιατί είτε είναι δύσκολες μεταρρυθμίσεις, είτε είναι τεχνικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Δεν ξεκινάμε όμως από το μηδέν.

  Είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να μην καταφέρουμε να τα βρούμε με το ΔΝΤ, εξαιρετικά μικρή. Ετήσιο πρόγραμμα ή 15 μηνών πρόγραμμα.

  Σε σχέση με το χρέος οι υπουργοί της Ευρωζώνης δεν θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι από ότι ήταν τον Μάιο. Το ΔΝΤ είναι μεγάλος οργανισμός και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Η δέσμευση 18 υπουργών Οικονομικών είναι εξαιρετικά σημαντική για να την υποτιμούμε, λένε στις Βρυξέλλες.

  Σε ό,τι αφορά τα τυπικά της υπόθεσης προς το παρόν το πρόγραμμα του ESM πάει ως τον Αύγουστο 2018, τα χρήματα δεν θα χρειαστούν στο σύνολό τους και οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα μετά το 2018. Το έλλειμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Χωρίς έλλειμμα δεν χρειάζεται χρηματοδότηση.

  Χρήματα χρειάζονται μόνο για τα arrears και τα ομόλογα προς το εξωτερικό. Αν δεν υπάρχει έλλειμμα, η προσαρμογή έχει γίνει και δεν χρειάζονται νέα δάνεια.

  Εξάλλου τα νούμερα δείχνουν ότι η προσαρμογή έχει γίνει: η Ελλάδα πήγε από το 15,6% το 2009 στο 1% ήδη από πέρσι. Είναι λάθος να λένε διάφοροι ότι τίποτα δεν έγινε στην Ελλάδα.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα